Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

The Economist Ο Τσίπρας πολιτικός ευρωπαϊκού κατεστημένου


Το περιοδικό «The Economist» με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία με άρθρο «O Tσίπρας στο Βερολίνο», υποστηρίζει πως με τις επαφές που κάνει στο εξωτερικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «φιλοδοξεί να γίνει το 2013 ένας πολιτικός του ευρωπαϊκού κατεστημένου» και αναλύει την προσπάθεια αλλαγής του προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο ... "ακροαριστερός" ηγέτης θέλει να καθιερωθεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο και προσπαθεί να «χτίσει» νέο προφίλ που θα τον καθιερώσει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Όσον αφορά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές της Ελλάδας επισήμανε πως έχει γίνει λιγότερο επικριτικός και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανία με τις επαφές του με επιφανείς παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης – με κορυφαία τη συνάντηση εκείνη με τον Β. Σόιμπλε – διαμορφώνει νέα δεδομένα στην πολιτική δράση και τον προσανατολισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ένα τολμηρό βήμα», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό και επισημαίνει: «Από τότε που το κόμμα του έγινε αντιπολίτευση στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο 38χρονος πολιτικός ηγέτης εμφανίστηκε ένα τόνο λιγότερο επικριτικός απέναντι στους ξένους πιστωτές.

Στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  στο Βερολίνο, παρουσίασε με ευγένεια  μία λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων λιγότερα μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες που υποφέρουν αλλά και την καταβολή των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση. Από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος».

Το επόμενο ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον και οι φιλοδοξίες του για το 2013 θα τον καθιερώσουν ως έναν πολιτικό του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου, αλλά για « να συμβεί όμως αυτό, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έχει πείσει νωρίτερα την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του, ώστε να συμπορευτεί προς αυτή την κατεύθυνση».


Από το άρθρο δεν παραλείπεται η περιγραφή του σκηνικού βίας που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, με τις επιθέσεις με γκαζάκια και τους πυροβολισμούς στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. «Την ώρα που ο Τσίπρας ήταν στο Βερολίνο, αυτοσχέδιες βόμβες έσκαγαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, τοπικά γραφεία της Ν.Δ. και τα σπίτια πολλών Αθηναίων δημοσιογράφων, ενώ ένας κουκουλοφόρος με Καλάσνικοφ πυροβόλησε εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ τις πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου. Μια σφαίρα μάλιστα καρφώθηκε στο πρώην γραφείο του ηγέτη του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, το γραφείο του οποίου βρίσκεται πλέον στη πρωθυπουργική κατοικία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.