Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Διώτης ομολογεί- Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται..


O πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης, έδωσε νέα διάσταση στην "πολυτάραχη" υπόθεση της τύχης του αρχικού USB στικ με τη λίστα Λαγκάρντ, με το υπόμνημα που κατέθεσε  στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έκανε ένα αντίγραφο για να το «επισκοπήσει» χωρίς του προκαλέσει κάποια τυχαία ζημιά, αλλά μετά το διέγραψε «για να μην υπάρχει άλλο αντίγραφο»

Ο Διώτης κλήθηκε σε εξηγήσεις για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου (έχει ήδη δώσει κατάθεση για την υπεξαίρεση και την παράβαση καθήκοντος) υποστηρίζει ότι ανέθεσε σε μια δικηγόρο συνεργάτιδά του, να αντιγράψει το στικάκι που του παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τώρα βέβαια, γιατί δεν το είπε αυτό νωρίτερα, αλλά μετά από την πίεση που προκάλεσε η "πραγματογνωμοσύνη" του Βαξεβάνη, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά να το υποθέσουμε....

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο υπόμνημά του ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει: «Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι ιδιαιτέρως καλές, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω USB. Ενόψει τούτου κάλεσα την δικηγόρο (σ.σ. αναφέρει το όνομα), η οποία μόλις τότε είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτις μου να με βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι αντίγραφο».

Επομένως, ο Διώτης παραδέχεται ότι εκείνος έκανε την αντιγραφή των αρχείων από το αρχικό USB stick του Παπακωνσταντίνου σε ένα άλλο. Και αμέσως μετά, σημειώνει στο υπόμνημά του, διέγραψε το ένα από τα δύο στικάκια. Φυσικά, αφήνει απροσδιόριστο και δεν ξεκαθαρίζει ποιο από τα δύο διέγραψε.

Επίσης, ο  Διώτης τονίζει ότι μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης των αρχείων και αφού κράτησε σημειώσεις για να μπορεί να έχει εικόνα του περιεχομένου, έβαλε σε φάκελο το στικάκι και ζήτησε από τη συνεργάτιδά του να τον ενημερώσει για το πώς γίνεται η ολοσχερής διαγραφή του περιεχομένου του «στην οποία προέβην αμέσως διότι δεν ήθελα πριν αποφασίσει ο υπουργός πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή οποιουδήποτε».
Η συνεργάτιδα την οποία επικαλείται ο Διώτης θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2011 --ημερομηνία αντιγραφής του USB-- με τον Βενιζέλο και τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο  Διώτης υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το επίμαχο θέμα.

Αναφέρει, όμως, ότι όταν έλαβε διάσταση το θέμα με τη λίστα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, ο ίδιος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βενιζέλο τον προέτρεψε να την παραδώσει στον πρωθυπουργό, ενώ τονίζει ότι παρέδωσε στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το στικάκι, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011.


Ο Διώτης υποστήριξε ότι στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του απέστειλε το USB αλλά δεν του ανέφερε ούτε ότι υπήρχε CD, ούτε ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και ούτε ότι είχε αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

«Εάν αυτό είχε συμβεί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως "έγγραφο" και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο», ενώ τόνισε ότι κανείς τότε πλην του Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζε ότι το επίμαχο υλικό ήταν η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Διώτης, με το υπόμνημά του ζητά από τους δύο εισαγγελείς να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου, όπως αναφέρει α) να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω «μαγνητικού μέσου αποθήκευσης» (μάλλον δεν γνωρίζει ότι το USB δεν είναι μαγνητικό μέσο) έχει υποστεί αλλοιώσεις ή και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές και β) να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται στο USB όπως επίσης και αυτού καθ' εαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής τους.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στο υπόμνημά του ότι το τελευταίο διάστημα διασύρθηκε από ορισμένους ως πλαστογράφος και ψεύτης, αρνείται την κατηγορία «ούτε το ένα, ούτε το άλλο είμαι», αλλά ακόμα και ότι διέπραξε είτε νόθευση εγγράφου είτε υπεξαγωγή εγγράφου είτε παράβαση καθήκοντος.

Ο κάθε εχέφρων άνθρωπος τώρα διερωτάται γιατί παραπέμπεται ο Παπακωνσταντίνου; Μόνο για απίστευτη αφέλεια να εμπιστευτεί τις αρχές φαίνεται να μπορεί να στοιχειοθετηθεί ευθύνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.