Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ελλάδα όπως.... Σενεγάλη


Σοβαρό έλλειμμα στην εφαρμογή των νόμων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην απελευθέρωση των αγορών παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας που παρουσιάζει η Wall Street Journal με αφορμή την έκθεση του Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ 177 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 117η θέση κάτω από τη Σενεγάλη και μια θέση πάνω από το Μαλάουι. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διανύει μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας, χρειάζονται τολμηρές πολιτικές δράσεις για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να ενισχυθεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας και να καταπολεμηθεί η συστημική διαφθορά».

Η συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι 55,4, όπως και πέρυσι, στην κλίμακα 1-100. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 59,6 και ο ευρωπαϊκός 66,4. Μεταξύ των 43 χωρών της Ευρώπης που εξετάζει η έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 40η θέση.


Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να θεσμοθετήσει θέση ειδικού εισαγγελέα κατά της διαφθοράς  να αντιμετωπιστούν ταχύτερα οι υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς, καθώς επίσης η ανάθεση καθηκόντων ειδικών ανακριτών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για υποθέσεις πολιτικής και κρατικής διαφθοράς και σε άλλους πλην των έξι δικαστικών, που ήδη χειρίζονται υποθέσεις σκανδάλων.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η θεσμοθέτηση ειδικών θέσεων, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας που θα αποβάλει τέτοια φαινόμενα ως ξένο σώμα από την ελληνική κοινωνία. Γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει να πληρώνει άλλο το βαρύ φορτίο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.