Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Νέο Κόμμα με "κινήσεις" και Παπαδήμο;


Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Καθημερινή της Κυριακής, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλη της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, κινήσεις του "χώρου" και μεμονωμένες προσωπικότητες συζητούν μεταξύ τους για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Το σενάριο δρομολογείται από καιρό, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα τα εν λόγω στελέχη δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει, απλά έχουν οδηγηθεί σε κάποιες εκτιμήσεις:

Πρώτον, ότι δεν έχει νόημα να δημιουργηθούν πέραν του ενός κόμματα και όλοι θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού κόμματος.
Δεύτερον, υπάρχει χώρος για πολιτικούς που έχουν καταγραφεί ως μεταρρυθμιστές.
Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχουν πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος.

Μια δεύτερη ομάδα είναι εκείνη των πρώην στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης Παπαδήμου όπως ο Παντελής Καψής και ο Τάσος Γιαννίτσης.

Ο ίδιος ο Παπαδήμος δεν συμμετέχει προς το παρόν σε μια τέτοια συζήτηση και ασχολείται με τα πέραν του Ατλαντικού ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Επίσης, κρούσεις έχουν γίνει και σε πρόσωπα με απήχηση, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, στη συζήτηση συμμετέχουν και πρόσωπα όπως ο Γιώργος Φλωρίδης (έχει το φόρουμ «Κοινωνικός Σύνδεσμος») καθώς και στελέχη από τις κινήσεις Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β οι οποίοι έχουν ήδη προσυπογράψει ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου κινείται ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ τον Μάρτιο αναχωρεί και πάλι για τις ΗΠΑ. Ο Ηλίας Μόσιαλος, μέσω της Δυναμικής Ελλάδας διοργανώνει εκδηλώσεις ανά την επικράτεια.
Κατά τα φαινόμενα όλοι έχουν συμφωνήσει ότι στο όποιο νέο κόμμα δεν πρέπει να υπάρχουν προβεβλημένοι πολιτικοί. Ο Γιάννης Ραγκούσης συμμετέχει στις συζητήσεις και προσπαθεί να παρεμβαίνει για τα πολιτικά τεκταινόμενα κάθε φορά που του δίνεται ευκαιρία, όπως έκανε στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Προς το παρόν ο μοναδικός που θεωρεί οι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη η διοικούσα επιτροπή του ΡΙΚΣΣΥ γνωστοποίησε τη συμμετοχή της στον διάλογο μεταξύ των κινήσεων της Κεντροαριστεράς «με στόχο τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος, που λόγω των συνθηκών η συγκρότησή του θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013».

Μια κοινή προβληματική την οποία μοιράζονται όλοι οι συνομιλητές του μεταρρυθμιστικού χώρου είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Οι περισσότεροι βλέπουν αρνητικά τη στάση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από το Φόρουμ για την κεντροαριστερά ωστόσο διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα στελέχη της όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Αντίστοιχες "υπόγειες" επαφές υπάρχουν και με στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.