Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Οι κάλπες της λίστας...


Ο διαπρεπής συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega "Ανατροπή", δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Βουλή δεν πρέπει καν να προχωρήσει στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αυτό, όχι επειδή έχουν προκύψει νέα στοιχεία τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη, αλλά γιατί η υπόθεση έχει παραγραφεί.

Ο καθηγητής  επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη νομική ερμηνεία σε αυτή την άποψη και όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις έχουν πολιτική χροιά.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε παρόμοια ήταν η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 1989 γι' αυτό τότε, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή, είχε συγκροτηθεί η συγκυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη.

Τα κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και να μην φορτώσουν τη λύση του θέματος στις πλάτες του δικαστικού συμβουλίου που θα αναγκαστεί να απορρίψει την ενδεχόμενη ποινική δίωξη που θα προτείνει η Βουλή στο τέλος της προανακριτικής, λόγω παραγραφής.

Ο Αλιβιζάτος πρότεινε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις για την ποινική δίωξη πολιτικών και στη συνέχεια να ξεκινήσει, με καθυστέρηση μεν, αλλά νομότυπα, η ποινική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δεν μπορούμε να κάνουμε το Σύνταγμα λάστιχο, υποστήριξε  "Το να συζητάμε για άλλες απόψεις επί του θέματος είναι σα να λέμε ότι τώρα που μιλάμε είναι έξω μέρα"


Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή των κατηγορούμενων για την διαβόητη λίστα και κανείς στη Βουλή δεν γνωρίζει αν τελικά θα στηθούν τρεις κάλπες (όσες οι προτάσεις των κομμάτων) ή τέσσερις (όσοι οι κατηγορούμενοι).

Και ενώ υπάρχει και η μειοψηφούσα άποψη ορισμένων ότι θα μπορούσε να στηθεί και μόνον μία κάλπη το σενάριο το οποίο φαίνεται να αποκτά ένα ελαφρύ προβάδισμα είναι οι τέσσερις κάλπες. Από μία για κάθε έναν από τους κυρίους Γιώργο Παπακωνσταντίνου (προτείνεται από όλα τα κόμματα), Ευάγγελο Βενιζέλο (προτείνεται από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Ελληνες, Χρυσή Αυγή), Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο (προτείνονται από Ανεξάρτητους Ελληνες, Χρυσή Αυγή). Μένει μόνον να διευκρινιστεί επισήμως η θέση του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις τέσσερις κάλπες.

Πάντως, σε πηγαδάκι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα οι τρεις κάλπες. Αλλά, όταν του αντέτειναν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παραβιαστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας με τις τρεις κάλπες καθώς αν ψηφίσεις σε μία από αυτές τότε φανερώνεται αυτόματα την προτίμησή σου, απάντησε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στο σχετικό προβληματισμό, ο Λαφαζάνης, το κόμμα του οποίου έχει ζητήσει τέσσερις κάλπες, επισήμανε ότι αν τελικά προκριθούν οι τρεις θα πρέπει να υποχρεωθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν σε όλες, καθώς θα πρέπει να προβλεφθεί να υπάρχουν ένα ψηφοδέλτιο με ΟΧΙ και ένα λευκό.

Περιμένουμε λοιπόν,  πως θα εξελιχθεί αυτό το κακοστημένο σήριαλ, δήθεν εξαγνισμού....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.