Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: Το τρίγωνο της Εξουσίας στην Ελλάδα

Tο Πρακτορείο Reuters δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο για το σύστημα διαπλοκής της οικονομικής και πολιτικής Εξουσίας με τα ΜΜΕ, που οδήγησε τη χώρα στην κρίση. .

Το άρθρο ξεκινά με το θέμα για το ειδικό «χαράτσι» στα ακίνητα, ιδέα που αποδίδει στον Βαγγέλη Βενιζέλο, όπως και την πληρωμή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε ο κόσμος να μην μπορεί να το αποφύγει. Το χαρακτηρίζει όμως, φόρο στους φτωχούς, επισημαίνοντας τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πως πολλοί πλούσιοι πλήρωσαν λιγότερα ή και τίποτα.

To Reuters επαναλαμβάνει τη δήλωση Φωτόπουλου πως το θέμα δεν καλύφθηκε από τα Media, γιατί οι ιδιοκτήτες του ήταν από τους ευνοούμενους.

Στην συνέχεια κάνει ειδικές αναφορές για την περίπτωση του Μega και τις οικογένειες που εμπλέκονται ιδιοκτησιακά στο κανάλι.

Ενώ, φιλοξενεί και δηλώσεις του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος είχε αναφέρει πως κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα « είναι στην ουσία γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων» και είχε μιλήσει για «εντελώς άρρωστη κατάσταση» με στόχο την «εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους». (!)

Επίσης, στο άρθρο αναφέρεται πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του Μega, ενώ ο ΔΟΛ έχει κερδίσει δημόσιους διαγωνισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εκτυπώσεων και του ταξιδιωτικού τομέα. Ενώ, υπογραμμίζει ότι το 2006 έκανε μήνυση σε δυο ρεπόρτερ που κατηγορήθηκαν ότι δήλωσαν σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι έκανε λόμπι για την πώληση των Εurofighters στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες του και πως το δικαστήριο τελικά, κατέρριψε τον ισχυρισμούς ενός εκ των δημοσιογράφων, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας για τα Eurofighter.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη ότι πέρασε η εποχή που οι ολιγάρχες διόριζαν πρωθυπουργό, και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν από το «ΒΗΜΑ» με «ενοχλητικές αποκαλύψεις» για τον Κακλαμάνη.

Δεν παραλείπει ούτε την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, τον Οκτώβρη του 2004, κατά τη διάρκεια γεύματος στην ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης», κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο στο δίκτυο οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται την πολιτική ζωή, χρησιμοποιώντας τη λέξη «νταβατζήδες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποιους αναφερόταν.

Σχολιάζεται ακόμα η πρώην ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μετά την ορκωμοσία της, το 2009, οι εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα έσπευσαν να την ονομάσουν «Πράσινη Τίνα» και να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιδόσεις της. Υπήρξε, όπως αναφέρεται, σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με «το μπλοκάρισμα διαφόρων ειδών ανάπτυξης» και σημειώνεται «αυτά τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν οικογενειακά συμφέροντα στον κατασκευαστικό κλάδο, ή στα μεταλλωρυχεία».

Το Reuters αναφέρεται και στο ρόλο της ΕΣΗΕΑ και σε Έλληνες δημοσιογράφους :

«Στο χώρο των media, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Καταχωνιασμένη στα κεντρικά γραφεία του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, λόγου χάρη σε γραφεία Τύπου. Δεκάδες εξ αυτών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες.
 Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ» γράφει το πρακτορείο και κάνει ονομαστική αναφορά σε δημοσιογράφους.

Αντιδράσεις:

Οικογένεια Βαρδινογιάννη:
Εκπρόσωπος τύπου της οικογενείας με email δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις τους εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση, σημειώνοντας πως «καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση»

Γιώργος Μπόμπολας
Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του στο Reuters  υποστήριξε ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας του για την προώθηση συμφερόντων της Ellaktor S.A.

Σταύρος Ψυχάρης
O Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Reuters για τις μετοχές του στα μέσα ενημέρωσης ή γενικότερα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Πηγή:  Reuters
Διαβάστε και στο ΠΟΝΤΙΚΙ (http://topontiki.gr/article/45997/Reuters-To-trigono-tis-Eksousias-stin-Ellada)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.