Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

επιστολή Πεταλωτή σε Βενιζέλο: Να συμβάλει το ΠΑΣΟΚ στην επίλυση τοπικών προβλημάτων


Ο Γιώργος Πεταλωτής απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,  Βαγγέλη Βενιζέλο σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα της χώρας και την θέση του ΠΑΣΟΚ για αυτά.
Μεταξύ άλλων φυσικά, αναφέρεται και σε τοπικά ζητήματα της Ροδόπης, στα οποία ζητά την παρέμβαση του ίδιου του Βενιζέλου για την προώθησή τους.


"Είναι αντιληπτό και κατανοητό ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από την εξαιρετικά δυσχερή θέση της χώρας οφείλει να αναλώνει τις μειωμένες σήμερα δυνάμεις του για τα μείζονα ζητήματα της .

Στην περιοχή της Ροδόπης όμως μια σειρά από τομείς που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή των πολιτών της, πέρα από την γενική δυσχέρεια, παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

Οργανωμένη αντιμετώπιση σε επίπεδο κόμματος δεν υπάρχει λόγω των γνωστών συνθηκών του , δυστυχώς όμως ούτε κοινοβουλευτική προσέγγιση και ανάδειξη υπάρχει, παρά το γεγονός ότι είμαστε από τους νομούς της χώρας που διαθέτουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ως κόμμα.

Η ενασχόληση των αυτοδιοικητικών μας αρχών με τα θέματα αυτά, ανάμεσα στα πολλά και δύσκολα που αντιμετωπίζουν, δεν μπορεί ούτε πρέπει να αναπληρώσει την κεντρική πολιτική παρακολούθηση και ανάδειξη. Η ΝΔ τα απαξιώνει καθημερινά, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ανερμάτιστα κάποια από αυτά τα αντιμετωπίζει με αγκυλώσεις και στρεβλότητες, εγκλωβισμένος στη στείρα και λαϊκιστική τακτική του.

Δεν μπορούμε όμως να κωφεύουμε πλέον κι εμείς.

Υπάρχουν πολλοί πολίτες που  αγωνιούν για  τον τόπο  που ζουν. Που διαπιστώνουν εγκατάλειψη, κοροϊδία και αδιαφορία κυβερνητική για τη Ροδόπη, σε θέματα μάλιστα που δεν εξαρτώνται από επιτακτικές οικονομικές παραμέτρους ώστε ν α θεμελιώνεται αντικειμενική αδυναμία διαχείρισής τους με βάση τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής. Οι οποίοι επανειλημμένα έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στη  δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Τους οποίους ο μαρασμός του κινήματός μας, έχει ενοχλήσει και ανησυχήσει πολύ. Στηρίζουν πολλά μάλιστα στη διαρκή του παρουσία, την οποία και αναζητούν.
Σε πολλές περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ εκτιμώ ότι μπορεί να προκαλέσει σαν καταλύτης σοβαρή πρόοδο ή ανάσχεση της δυσαρμονίας ανάμεσα στο Κέντρο και τη Ροδόπη. Γιατί ξανά ερχόμαστε να υφιστάμεθα πρακτικές παρελθόντος.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αποτελεί ήδη πλήγμα για την περιοχή της Θράκης το γεγονός της μη λειτουργίας των Σχολών Αστυνομίας και η μετατροπή τους σε μία νύχτα με ειδικές επιχειρήσεις σε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών . Οι τοπικοί φορείς έλαβαν αρμοδίως δημόσιες και υπουργικές διαβεβαιώσεις στην αρχή για προσωρινή ("ολίγων μηνών") μετατροπή τους , συνοδευόμενες και από τις απαραίτητες καθησυχαστικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Με ανάπτυξη εν τω μεταξύ κάθε είδους ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντανακλαστικών. Αποδείχθηκε σε ένα μόλις μήνα όμως ότι καταργούνται οι Σχολές Αστυνομίας και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ σχετική Απόφαση για την ίδρυση Φρουρών Κράτησης. Η ευθεία και απροσχημάτιστη κοροϊδία της Κυβέρνησης, που και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, άρα ελέγχει άρα θεωρείται από τους πολίτες και συνυπεύθυνο, ήταν πρωτοφανής προσβολή για τους όλους μας. Μεταμεσονύκτιες μεταφορές κρατουμένων, θέματα υγιεινής και ασφάλειας, συχνές εξεγέρσεις και κάψιμο κτιρίων, χωρίς κανείς, μα κανείς να δώσει κάποια εξήγηση, να οργανώσει μία συζήτηση, να κατευνάσει τις προκαλούμενες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή ακρότητες που ενισχύουν εν κατακλείδι ακραία και ρατσιστικά μορφώματα. Με τους πολίτες να αγωνιούν στην καλύτερη περίπτωση σιωπηλοί και άφωνοι. Χωρίς κάποιος να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό εργαλείο της καταγγελίας και της τοποθέτησης  ευθυνών, της αφύπνισης της κοινωνίας.

Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ από φορείς και οργανικές μονάδες, με ετσιθελικό τρόπο, παρά την χρόνια κατάθεση τεκμηριωμένων ενστάσεων, εδραιωμένων στην δική μας κυβερνητική πρακτική και τις απόλυτα σαφείς τοπικές ιδιαιτερότητες, που δεν χρειάζεται να αναλύσω, παρουσιάζεται ισοπεδωτικά ως εξορθολογισμός στα πλαίσια των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, κάτι που γνωρίζω και μπορώ να εξηγήσω ότι δεν είναι.
Αποφασίστηκε η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών και αντί να εξηγήσει κάποιος τον λόγο της κατάργησής της, παρουσιάστηκε με πηχιαίους τίτλους από την κυβέρνηση ότι η ΔΟΥ Σαπών δεν κλείνει. Και πάλι με τις απαραίτητες φωτογραφίες. Όχι απλώς αποφασίστηκε η κατάργησή της σε μία εβδομάδα και η αντικατάσταση της  με ένα από τα δεκάδες Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων, δηλαδή ΚΕΠ, ουδείς ζήτησε συγγνώμη φυσικά και μάλιστα ούτε καν συμπεριλαμβάνεται όπως διαβάζουμε, γιατί άλλη πληροφόρηση δεν έχουμε από πουθενά, στην Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα πρώτα 63 σε όλη την Ελλάδα.

Το Ειρηνοδικείο Σαπών, δικαστικός θεσμός απαραίτητος για την ιδιαίτερη αυτή περιοχή, είχε προκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ως Ειρηνοδικείο με ιδιαίτερη σημασία, εκτός του ότι διέθετε ιδιόκτητο κτίριο, όπως και η ΔΟΥ άλλωστε και υπήρχε μεταβατικός Ειρηνοδίκης. Κι όμως πληροφορηθήκαμε την κατάργησή του απλά. Και πάλι χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Η υπόθεση του ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με διασφάλιση δαπάνης 50 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, όπως αποφάσισε και τα ενέγραψε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, κάνοντας μια σημαντικότατη δουλειά εξοικονόμησης στις μελέτες σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και με ορίζοντα να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες ώστε από τον  Δεκέμβριο που διανύουμε , να αρχίσουν οι σκαπτικές εργασίες, ενημερώνομαι απο τη ΔΕΠΑΝΟΜ  ότι θα παρουσιάσει μιά μικρή αλλά σαφώς ανεκτή καθυστέρηση. Και ελπίζω να είναι έτσι, γιατί υπάρχουν και αντίθετες πληροφορίες . Να διεκδικήσουμε ως ΠΑΣΟΚ πληροφόρηση και συνέχιση της υποστήριξης στην κρίσιμη αυτή φάση, που θα υποστηρίξει βραχυπρόθεσμα την τοπική οικονομία αλλά κυρίως θα φέρει πιο κοντά στο λαό της Ροδόπης τις υπηρεσίες του ζωτικού αυτού έργου υγείας.

Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ με τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ διαρκώς εμφανίζει προβλήματα αναβολών στην παράδοσή του, και επι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αντιδρούσα αρμοδίως για την καθυστέρηση αυτή και προσπαθούσα να αίρονται όποια προβλήματα ήταν δυνατόν. Πριν δύο μήνες περίπου επισκέφθηκε τις εργασίες ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος δίκην κομματάρχη παλιάς καλής εποχής και αγνοώντας προφανώς τι είδους κυβέρνηση καλείται να υπηρετήσει, εμφανίσθηκε σα να μην έχει ιδέα, την οποία όμως θα πρέπει πιεζόμενος από εμάς και αυτός και όποιος άλλος να αποκτήσει.

Μια σειρά κι από άλλα σημαντικά ζητήματα θα μπορούσα να αναφέρω τα οποία όμως δεσμεύομαι να σας αναλύσω σε σχετική συνάντησή μας.

Εκείνο που οφείλω να αναδείξω είναι ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια, ούτε χρόνου, ούτε συνθηκών να επιτρέπουμε με την αποχή μας την αποψίλωση της Ροδόπης και κυρίως τη συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση της νοημοσύνης των πολιτών μας, όταν βλέπουν να μην θίγει καμία πολιτική δύναμη τόσο θεμελιακά ζητήματα. Όχι με λαϊκισμούς και παροχολογία όπως στο παρελθόν, αλλά με τεκμηρίωση, συζήτηση και εξήγηση των καταστάσεων. Και σε αυτά το ΠΑΣΟΚ και μπορεί και οφείλει επί τέλους να συμβάλει καθοριστικά.

Θεωρώ μάλιστα ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής μας, πρέπει να αναλωθούμε περισσότερο με τοπικά ζητήματα που επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν, αναδείχθηκαν, προγραμματίστηκαν και να απαιτήσουμε τεκμηριωμένα την υλοποίησή τους μέσα από πραγματικές συζητήσεις. Που ίσως είναι πιο πολιτικές και ουσιαστικές από πολλές διαδικαστικές και ατελέσφορες κομματικές ασκήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.