Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Παπανδρέου: Την ψυχή μας την χάσαμε κάθε φορά που ταυτιστήκαμε με την εξουσία

Ένα πάντα επίκαιρο απόσπασμα από τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Real News», στις 21-08-2011 στο δημοσιογράφο ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει και της συνδιάσκεψης της 3ης του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει την ψυχή του. Και αυτό το λένε στελέχη του κόμματος, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που σας ακούν οξύτατη κριτική…
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την ψυχή μας την χάσαμε κάθε φορά που ταυτιστήκαμε με την εξουσία, τις καρέκλες.
Σήμερα, ως γνήσιο πατριωτικό κίνημα, είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε την πατρίδα χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος.
Να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια όταν η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε επιτήρηση και σε εξάρτηση, οικονομική και δημοσιονομική.
Και σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να βάλει τέλος στην καταστροφική εξάρτηση της χώρας από ξένες δυνάμεις. Το καταφέραμε.
Τώρα καλούμαστε να βάλουμε τέλος και στην διαχρονική οικονομική εξάρτηση της χώρας από δάνειες δυνάμεις. Αποκαθιστούμε την αξιοπρέπεια και εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις. Με αλλαγές, που γίνονται με γνώμονα την δικαιότερη κατανομή βαρών και υποχρεώσεων.
Βάζουν τέλος τα προνόμια και εμπεδώνουν τα καλώς εννοούμενα δικαιώματα του πολίτη. Την ευνομία, ασφάλεια, παιδεία, υγεία και πρόνοια.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έφερε την διαφάνεια, έφερε την αξιοκρατία, έφερε την διαβούλευση παρά τα ασφυκτικά περιθώρια. Φέρνει νέους δημοκρατικούς θεσμούς όπως το δημοψήφισμα, τον Καλλικράτη, την διαδικτυακή διαβούλευση. Καταργούμε επίσης φέουδα και στεγανά. Και σε αυτά έχουμε αντιστάσεις. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να σηκώνει την σημαία του ΠΑΣΟΚ, την σημαία της αλλαγής για να προστατέψει τα ιδιοτελή του προνόμια.
Το ΠΑΣΟΚ γυρίζει στις αρχές και αξίες του. Ποτέ δεν ήταν αξία ένα ρουσφέτι στο δημόσιο. Ποτέ δεν ήταν αξία η ανισότητα στη μισθοδοσία ή στην σύνταξη. Ποτέ δεν ήταν αξία η αυθαιρεσία, η αδιαφάνεια ή η ανομία. Σε τελική ανάλυση, ποια είναι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, κ. Σκουρή; Αυτή, που ορισμένες φορές στο παρελθόν αλλοιώσαμε, για να διατηρήσουμε την εξουσία;
Το ΠΑΣΟΚ, ήταν και είναι η πολιτική δύναμη που πάντοτε έφερνε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα. Δημιουργήθηκε και υπάρχει για να αλλάζει την Ελλάδα, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Όχι για να αιχμαλωτίζεται από μικροομάδες και να συναλλάσσεται με συμφέροντα έναντι ανταλλαγμάτων. Και διαχρονικά, μόνο όταν η προσήλωσή μας στην αλλαγή της χώρας βρέθηκε στο περιθώριο, οι πολίτες απέσυραν την εμπιστοσύνη τους σε μας. Το παρελθόν, λοιπόν, διδάσκει και εδώ. Σε όλη μας την πορεία εξελισσόμαστε παράλληλα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Όπως οφείλει κάθε πραγματικά προοδευτικό κόμμα, δεν μένουμε στάσιμοι. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Διαβάζουμε τις εξελίξεις. Τολμάμε να πούμε αλήθειες στους πολίτες. Αυτή είναι η ταυτότητα και αυτή η πραγματική ψυχή μας. Και μπορεί οι συνθήκες να μας αναγκάζουν κάποιες φορές να πάρουμε και αποφάσεις που δεν θα παίρναμε αν δεν είχαμε το μαχαίρι στο λαιμό για τη σωτηρία της χώρας, όμως οι αξίες μας παραμένουν οι ίδιες και προχωράμε στη δημιουργία μια καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας και οικονομίας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει την ικανότητα να υπερβαίνει ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό του, γιατί έχει την αλλαγή, την εξέλιξη και την υπέρβαση στο DNA του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.