Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι αποκρατικοποιήσεις του Σαμαρά


Εμφανώς επηρεασμένοι από το πνεύμα των ημερών οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί  συνεννοήθηκαν για τις πρωτοβουλίες συντονισμού του έργου της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων. αλλά και τις αλλαγές στο φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και την αυστηρή προσήλωση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, την ανάπτυξη και την ρευστότητα στην αγορά.

Ο ανασχηματισμός αναβάλλεται για μετά τις γιορτές, αφού υπάρχει η εμπλοκή στο φορολογικό, που συνδέεται με την απόφαση (αν τελικά εκδοθεί την Παρασκευή) του Άρειου Πάγου για την αποσύνδεση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα.
Ο εκλογικός νόμος επίσης, παραπέμπεται στις καλένδες αφού ο στόχος καθενός από τρεις εταίρους είναι διαφορετικός και άρα το είδος της αναλογικής που υποστηρίζουν διαφέρει

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και σε αυτό φαίνεται ότι συμφώνησαν οι αρχηγοί δίνοντας το πράσινο φως για την τάχιστη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, συμφωνήθηκε με στόχο την πιο αποτελεσματική ενημέρωση και συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων να υπάρχει ειδική ανά υπουργείο επιτροπή που να ενημερώνεται. Κατά πάσα πιθανότητα, οι αρμόδιοι τομεάρχες των κομμάτων θα έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους υπουργούς και υφυπουργούς αλλά και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που έχουν στην αρμοδιότητά τους.

Μια παρατήρηση ως προς το μεγάλο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς του να αψηφήσουν το πολιτικό κόστος, καθώς «αν δεν προχωρούσαν οι διαρθρωτικές αλλαγές η τρόικα θα ζητούσε κι άλλες περικοπές και στο τέλος τις  "ιδιωτικοποιήσεις"  Επισημαίνεται πως ο στόχος του προγράμματος, τότε, των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ήταν η εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2011.

Όμως, αυτό δεν έγινε λόγω και των γνωστών αντιμνημονιακών αντιδράσεων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Το Μάιο, ο  Σαμαράς, έβλεπε ελάχιστα σημεία σύγκλισης, αντίθετα μιλούσε για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και ότι δεν δίνει συναίνεση σε πολιτικές που έχουν αποτύχει.

Ήταν τότε που ο. Σαμαράς "αντιδρούσε" στην πολιτική άγριας υπερφορολόγησης των πάντων, με βασικό συστατικό της πρότασής του τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. (!!!)

Ενώ, εμφανιζόταν επιφυλακτικός στις αποκρατικοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγούσαν σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο Χρηματιστήριο.

Τι έχει αλλάξει σήμερα; Προφανώς το Χρηματιστήριο είναι εύρωστο πια, ενώ το "τάχιστα " του Σαμαρά είναι με αργότερους ρυθμούς από εκείνο του Παπανδρέου, ώστε να μην θεωρείτε βιαστική εκποίηση και μέτρο ταμειακού πανικού....
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.