Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Ψυχάρης κατά Μανιτάκη - το πυροτέχνημα της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων

 
 
[...] Από πλευράς του, ο Ανδρέας Ψυχάρης έψεξε αρχικά τον υπουργό για ολιγωρία στη συγκέντρωση των στοιχείων, για να του ζητήσει στη συνέχεια να προχωρήσει σε απολύσεις των επιόρκων: «Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία, ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων» προειδοποίησε τον υπουργό, ο βουλευτής...

«Όπως λειτουργούσε το Δημόσιο μέχρι σήμερα, δεν λειτουργούσε. Και μπήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, έχουμε επώδυνα μέτρα για το λαό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε η τιμωρία στον απατεώνα και τον κοπανατζή» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ. 
 
«Σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ' τον υπουργό» απάντησε ο Αντ. Μανιτάκης. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη. Εφάρμοσα τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν δεν είχε εφαρμοστεί επί 70 χρόνια. Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν, δικαστήρια έχουμε. Οι νόμοι θα τηρηθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός [ethnos]


 
 
Ο Αντρέας Ψυχάρης γνωρίζει ποιοι ακριβώς θεωρούνται επίορκοι; Ας παραθέσουμε κάποια ''ευχάριστα'' στοιχεία :
 
Σύμφωνα με το  ν. 4093/2012,  «επίορκος» είναι όποιος καταδικασθεί ακόμη και σε μία ημέρα φυλάκιση για αδικήματα ακόμη και εντελώς άσχετα με την υπηρεσία. Όποιος καταδικασθεί σε εξύβριση, επί παραδείγματι, είναι επίορκος, σύμφωνα με τον νέο, πολιτικό ορισμό, ανάξιος για τη θέση του δημοσίου υπαλλήλου [via Nάσος Τσιούρας]
 
Παραθέτουμε παλαίοτερο ποστ του epikairo που αφορά στους επίορκους:
 
 Μνημόνιο 3 -> Αργία για τους επίορκους

Με το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016» που κατατέθηκε στη Βουλή διευρύνονται οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Οι διατάξεις για την αργία ορίζεται ρητά ότι εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς πειθαρχικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, τίθεται αυτοδίκαια σε αργία:

- Ο υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης.

- Ο υπάλληλος κατά του οποίου εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους.

- Ο υπάλληλος κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής...
 
 
- Ο υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης.

- Ο υπάλληλος ο οποίος εκδήλωσε άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, που εκδήλωσε αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, που παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας, κ.α..


 Σχολιάζει ο Χρήστος Μαμαντζής (δικηγόρος): Επιπόλαιη και επικίνδυνη κίνηση αν τελικώς το κείμενο μείνει έτσι. 
Π.χ. για να σε εκδικηθεί κάποιος, βάζει μια φίλη του να υποβάλλει εναντίον σου μήνυση, μαζί με 1-2 ψευδομάρτυρες για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, επειδή δήθεν τη θώπευσες. Είναι δεδομένο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει ποινική δίωξη ώστε να κριθεί το αληθές της μηνύσεως στα ποινικά ακροατήρια, το οποίο σημαίνει αργία για τα επόμενα 2-3-4 χρόνια. 
Θεωρώ ορθότερο όταν εκκρεμεί υπόθεση για σοβαρά αδικήματα που να έχουν όμως σχέση με την υπηρεσία (έστω έμμεση), έως την τελεσίδικη κρίση των Δικαστηρίων να παρακρατείται ένα μέρος μόνο του μισθού, (με τον υπάλληλο να συνεχίσει να εργάζεται), καθώς και να απαγορεύονται μέχρι τότε οι μεταβιβάσεις περιουσιακών του στοιχείων.
Έτσι επιτυγχάνεται και ο επιδιωκόμενος σκοπός και διαφυλάσσεται εν μέρει το σημαντικότατο τεκμήριο αθωότητας, με το οποίο είναι πολύ στενόμυαλο να παίζει κανείς.
Σχολιάζει ο Αλέξης Βλάχος (δικηγόρος): Μνημείο επισκίασης της νομιμότητας απο την σκοπιμότητα! Θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των ΔΥ, δεν μπορούν και κάνουν αλχημείες! Αυτοδίκαιη αργία μόνο με την άσκηση ποινικής δίωξης, χωρίς αμετάκλητη απόφαση μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει! Και ερωτώ τιθα γίνει αν ο κατηγορούμενος για απάτη απαλλαγεί είτε πρωτοδίκως είτε ακόμη και στο εφετείο; Πως αποκαθίσταται; Μήπως εκτός απο την επαναφορά του στην υπηρεσία, θα διεκδικήσει και αποζημίωση;
Ελληνικές γνωστές πατέντες...

epikairo: Καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας.
 
 Υ.γ.: Ο Μανιτάκης στέκεται στο ύψος των περιστάσεων
 
Το δικό μας σχόλιο είναι ότι το θέμα με τους επίορκους αποτελεί ενα πυροτέχνημα για να "ρίξουν" τους τόνους από τα πολλά άλλα προβληματικά σημεία της ολιγωρίας της κυβέρνησης τα οποία στιλητεύει η τροικα. Ο Μανιτάκης έχει πια να επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης υπερασπιζόμενος την νομιμότητα ή την παραίτηση
 
Πηγή epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.