Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Ο φόβος της κυβέρνησης πριν από την τρόικα

 
 
Παρά τις προσπαθειες του Στουρνάρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παρουσιαστει έτοιμος στην έλευση της τρόικα, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβερνηση είναι ορατά, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είναι "αόρατος" τον τελευταίο καιρό.
 
Ήδη δημοσιεύματα προετοιμάζουν το έδαφος για σφοδρό κύμα πιέσεων εκ μέρους της τρόικα. 

Η νέα μαύρη τρύπα που βρέθηκε στον προϋπολογισμό απειλεί την κυβέρνηση που πρέπει να πείσει την τρόικα για τα ισοδύναμα που θα απαιτηθούν ώστε να μην ληφθούν νέα μέτρα, ενώ πρέπει να πείσει και τις προτάσεις της σε άλλα πεδία, όπως την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τέλος στα ακίνητα, τις μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησε  κ.α.

Η κυβέρνηση των τριών θα δοκιμασει την αντοχή της, άλλη μια φορά, μπροστά στην φερόμενη ως εμμονή της τρόικα να βάλει πόδι και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ο  Σαμαράς μπορεί να αισθάνεται ολίγον σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πεναλτι, αλλα εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», παρότι αναγνωρίζει ότι εάν οι πιστωτές επιμείνουν σε σκληρή γραμμή, θα δοκιμαστούν τα όρια της κυβερνητικής συνοχής.  
Για τη χάραξη αυτής της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης έναντι της τρόικα θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης.  

Πάντως, η έκτακτη  επίσκεψη  του Σαμαρά στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε ξεκάθαρα το στιγμα ότι η αισιοδοξία του Δεκεμβρίου του 2012 έχει εξανεμιστεί πλήρως και τη θέση της έχει καταλάβει ο πανικός.
Το μοναδικο που ως τώρα έχει επιτύχει η κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή στήριξη των ΜΜΕ στο έργο της, η οποία ουσιαστικά "απέσυρε " από τους δρόμους και τις πλατείες τους "αγανακτισμένους", οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στο Σύνταγμα για τις περικοπές των 100 ευρώ και σήμερα σιωπούν για αυτές των 500 ευρώ.... και είναι πράγματι επίτευγμα πώς με τέτοιο αβαντάρισμα από τα μέσα ΔΕΝ προχώρησε ούτε μια αναγκαία μεταρρύθμιση....
 
Στο μεταξύ, η συμμετοχή του Βρούτση στη βραδινή σύσκεψη δείχνει επίσης πως εκτός από τη μεγάλη απόκλιση στα έσοδα, υπάρχει και μείζον ζήτημα στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού όσο σκαρφαλώνει η ανεργία, τόσο διευρύνονται τα ελλείμματα από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
 
Τα πράγματα με την κυβερνητική απραξία, δεν προχωρούσαν καθόλου καλά, και ήρθε το τσουνάμι από την Κύπρο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς λέγεται ότι οι κυπριακές τράπεζες  επέτρεψαν στους Ρωσους να αποσύρουν χρήματα όσο ήταν κλειστές αλλά όχι και σε Έλληνες (σύμφωνα με καποιες πληροφορίες υπάρχουν καταθέσεις του ελληνικού ομίλου Jumbo εκεί που ανέρχονται πολλά εκατ. Ευρώ).
 
Κάποιοι βλέπουν να έρχεται τέταρτο μνημόνιο και την κυβέρνηση να επιχειρεί να μεταθέσει τη σχετική συζήτηση, αφου δεν φαίνεται να έχει πλάνο να κάνει και κατι προκειμένου να το αποτρέψει.
Υπολογίζουν λοιπόν στο Μαξίμου να κλείσουν όπως μπορούν τη συμφωνία με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, να καταβληθεί το υπόλοιπο της δόσης του 12 που είναι στα 2,5 δις , ώστε να κάνουμε Πάσχα και μετά…
 
Σϊγουρα με βάση τους συσχετισμούς και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο πως τέταρτο μνημόνιο από την ελληνική βουλή με τα σημερινά δεδομένα δεν περνάει και η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Βεβαια, οπως αναφέρουν κάποιοι αναλυτές, η Ελλάδα έχει ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον μια τελευταία ευκαιρία να διαπραγματευθεί για αλλαγές και διορθώσεις στο πρόγραμμα, ώστε να αποτραπεί η βύθιση της οικονομίας της σε περαιτερω ύφεση

Η θέση αυτή ωστόσο, προσκρούει στην αδιαλλαξία των Γερμανών και του ΔΝΤ που αρνούνται να παραδεχθούν ότι έχουν εγκλωβίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης σε μια πολιτική αργού οικονομικού θανάτου και επιχειρούν να κρύψουν την αποτυχία τους πίσω από τις ελληνικές "αδυναμίες".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.