Μεγάλη προβολή δόθηκε στην "ομιλία" της νεαρης "επαναστάτριας " που βρήκε τον σωστό τρόπο να κερδίζει τα λεπτά της δημοσιότητας. Η Ταλεγόν καλεσμένη σε Διημερίδα Διαλόγου με τίτλο: "έξοδος από την κρίση, η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας", που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής στον πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΙΔΑ», και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη συμμαχίας των χωρών του Νότου της Ε.Ε., είπε ότι ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, έπρεπε να υψώσει το μεσαίο δάχτυλο στον Σαρκοζί (!), κάνοντας παράλληλα και την χειρονομία, με τους παραβρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και τους δημοσιογράφους να αναπαράγουν την ειδηση συγκλονισμένοι...
¨Ολοι αυτοί που χειροκρότησαν - όλοι εκείνοι οι δημοσιογράφοι που παραληρούν με το εύρημα, ήταν υπερ του δημοψηφίσματος; Ή είχαν όλοι μαζι πέσει να κατασπαράξουν τον "τρελό" Παπανδρέου που κοντραρίστηκε με τους ευρωπαίους ηγέτες και μας οδηγεί στον γκρεμό; Για του λόγου το αληθές σας θυμίζουμε τις επίσημες αντιδράσεις των κομμάτων....δεν προσθέσαμε του Τύπου... αυτές είναι για διδακτορική διατριβή....
Από τη μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη.
Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του Ελληνικού λαού;
Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι «αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη»!
Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της.
Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό.
Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.
Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα.
Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει.
Λύση υπάρχει:
Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα».
Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα».
Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προέβη στην εξής δήλωση:
Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση.
Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους.
Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων.
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια.
Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου.»
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER, στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και βγάζει από το μανίκι έναν υποτιθέμενο άσσο και το γνωρίζαμε καιρό και δεν ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και οι έγκριτες πηγές γνώριζαν και εσείς το έχετε γράψει ότι υπήρχε αυτή η ύστατη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του για να αποφύγει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν απώτερο στόχο να κερδίσει ο πρωθυπουργός λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία.
Πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει ο κ. Παπανδρέου την άστατη πτώση. Να αποφύγει δηλαδή το να πάει άμεσα σε εκλογές και να βρεθεί μπροστά στην οργή του λαού και ιδίως του κόσμου τον ψήφισε πριν από δυο χρόνια και του έδωσε 44% και να πάρει ένα ιστορικά χαμηλό και εξευτελιστικό ποσοστό για τον ίδιο και για το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος Α.Παπανδρέου.
Αυτή η υπεκφυγή συνοδεύεται και από μια απόπειρα ανασυγκρότησης του μετώπου, του μπλόκ του μνημονίου. Δηλαδή, αντί να πάει σε εκλογές ως ΠΑΣΟΚ και να πάρει κάτω από 20%, όπως λένε όλες οι δημοσκοπήσεις. Θέλει ενδεχομένως να πάει σε μια αναμέτρηση, αν τα καταφέρει και φτάσει έως εκεί γιατί την τοποθετεί κάποια στιγμή το Γενάρη, όπου δεν θα υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ, αλλά θα υπάρχει το νέο κόμμα που μας κυβερνά και είναι το κόμμα του μνημονίου. Θέλει δηλαδή να συσπειρώσει σε αυτό το μνημονιακό μπλοκ και άλλες δυνάμεις.
Το κρίσιμο ερώτημα που θέτω ρητορικά είναι το εξής. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε τελικά σε δημοψήφισμα. Και ας υποθέσουμε ότι ακόμα και σε εκβιαστικά διλλήματα εκφράζει ο λαός μας την οργή του απέναντι σε αυτές τις επιλογές που τον έχουν οδηγήσει σε μια κόλαση. Διότι το Γενάρη θα έχουμε νέο μισθολόγιο, θα έχουμε πάνω από 30.000 στην εφεδρεία, θα έχουμε 25% ανεργία, 40% ανεργία στους νέους, χαράτσια δεξιά και αριστερά. Το πιο πιθανό λοιπόν που αν συμβεί αυτό εμείς θα το επιδιώξουμε είναι να υπάρξει μια συντριπτική υπεροχή του ΟΧΙ στην υποτέλεια και στη μιζέρια. Τι θα κάνει μετά; Θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και να κυβερνά τη χώρα μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα παραιτηθεί; Αυτό δεν μας το είπε. Εάν πρόκειται να συνεχίσει τότε πρόκειται για κάποιον ο οποίος είναι επικίνδυνα γαντζωμένος στην εξουσία. Αν πρόκειται όμως να παραιτηθεί τότε γιατί δεν οδηγεί από τώρα τη χώρα στον πιο δημοκρατικά οργανωμένο τρόπο έκφρασης της λαϊκής βούλησης και είναι οι εκλογές;
Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι αν επιχειρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θέσει τέτοια διλλήματα, η πραγματική και όχι η υποθετική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλλημα και να πάρει απάντηση αρνητική. Άρα, αν είναι έτσι όπως τα λέτε, τότε πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη ζαριά όχι για τον πρωθυπουργό, αλλά για τη χώρα. Αν πρόκειται για μια απόπειρα οχυρωματικών έργων και ανασυγκρότησης του μπλοκ του μνημονίου, τότε ούτως ή άλλως έχει κοντά ποδάρια. Αν πρόκειται για μια προσπάθεια φυγής χωρίς την άστατη πρόσκρουση στην εκλογική διαδικασία του ίδιου του πρωθυπουργού, τότε δεν αφορά τη χώρα. Αφορά τον ίδιο και καλύτερο θα ήταν για όλους μας να το προγραμματίσει αυτό με τον πιο οργανωμένο τρόπο. Να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα στη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν συνταγματικές διαδικασίες που το προβλέπουν τις οποίες και ζήτησα σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν εμείς τους πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην πολιτική της λιτότητας και διεκδικήσουμε μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και διεκδικήσουμε πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων για να βγούμε στην ανάπτυξη, τότε η επιλογή τους είναι ή να μας αφήσουν στον καιάδα και να κινδυνεύσουν και να πέσουν και αυτοί και να καταστραφούν ή να υποστούν ότι έχουν μια χώρα και ένα λαό που δεν προχωρά εθελόδουλα στην καταστροφή, διότι κανείς λαός δεν θέλει να αυτοκτονήσει. Και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε αυτό δεν είναι τα δημοψηφισματικά τρικ, αλλά αν εκεί καταλήξουμε, εμείς θα σηκώσουμε το γάντι. Έχω την αίσθηση όμως ότι δεν είναι στόχος να καταλήξει εκεί ο πρωθυπουργός και είναι άλλος ο στόχος του. Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για την πραγματική λύση δημοκρατίας και διασφάλισης του Συντάγματος και της εθνικής μας κυριαρχίας και λαϊκής ανεξαρτησίας είναι η οργανωμένη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική, ώστε να προκύψουν μετά κυβερνήσεις στη βάση προγραμμάτων και λέμε ότι η διέξοδος για τη χώρα είναι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, πρόεβη στην ακόλουθη παρέμβαση, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:
Ας εγκαταληφθούν οι ψευδώνυμες επιλογές και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση.
Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.
Από το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της. Είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι «δεν θέλει», να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».
Ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γ. Δημαράς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Οι « αναγγελίες» περί δημοψηφισμάτων με το οποιοδήποτε περιεχόμενο και αν έχουν - στην συγκεκριμένη- χρονική συγκυρία, είναι άλλοθι για αυτούς, οι οποίοι επιθυμούν μόνο την καρέκλα της εξουσίας.
Ο Παπανδρέου έμεινε ΜΟΝΟΣ και επέμεινε δημοκρατικά στην άμεση επιλογή του ελληνικού λαού κατι για το οποίο τον μέμφονται και τον λοιδωρούν ως σήμερα, οι χειροκροτητες της "νεαρης επαναστάτριας".
Τι υποστηρίζει ακόμα ο Παπανδρέου:
"Καθώς κάνουμε τα επόμενα βήματα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρέπει να δώσουμε 'ιδιοκτησία' γι' αυτή τη διαδικασία στους λαούς. Πολιτικές που επιβάλλονται στους πολίτες χωρίς την ενεργή συγκατάθεσή του είναι καταδικασμένες να αποτύχουν", ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Berggruen Institute, στο Βερολίνο, σημεία από την οποία δημοσιεύθηκε και σε άρθρο στην Huffington Post, με τον τίτλο "Η πολιτική του φόβου".
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παπανδρέου υπερασπίστηκε την απόφαση που είχε λάβει για δημοψήφισμα, αναφέροντας: "Η Ευρώπη μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πρώτα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, προκειμένου ο κόσμος να μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και να αποφασίσει για το μέλλον του", τόνισε.
Επιπλέον, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπάρχει τίποτε λάθος στο να παραχωρούν ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχία προς όφελος της δημιουργίας μιας ισχυρότερης Ευρώπης. ('Αλλωστε, ήδη το έχουν κάνει)", για να προσθέσει πως πρέπει αναθεωρηθεί το πώς οι εκπρόσωποί μας στην Ένωση εκλέγονται και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα μπορούσε να εκλέγεται από την Ευρωβουλή ή απευθείας από τους πολίτες, ότι θα μπορούσαν να διεξάγονται δημοψηφίσματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας, καθώς επίσης και να υπάρχουν μορφές αμεσότερης συμμετοχής του πολίτης και να αξιοποιηθούν τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
Ο Παπανδρέου είναι πολιτικός και μιλά πολιτικά και όχι με όρους ...πεζοδρομίου...δεν χρειάστηκε να υψώσει δάκτυλο...ύψωσε το πολιτικό του ανάστημα ....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.