Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Πεταλωτής Το νέο στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ζήτημα ηλικίας

Σαφείς αποστάσεις από την πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κρατά ο Γιώργος Πεταλωτής, αποτυπώνοντας την κατάσταση κινούμενης άμμου μεταξύ των μελών της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και επιβεβαιώνοντας τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρώην υφυπουργός εκφράζει αμφιβολίες για την τήρηση της απόφασης του συνεδρίου ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, «αν δεν σπάσει η ακινησία που διακρίνει την κυβέρνηση», ενώ τεκμηριώνει την αντίθεσή του με την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, καλώντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ να την αποτρέψει.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

- Ηρθε η ώρα της νέας γενιάς στο ΠΑΣΟΚ; Συμφωνείτε ότι αυτό ήταν το μήνυμα του συνεδρίου;

Το νόημα του συνεδρίου κατά την άποψή μου είναι να λειτουργήσουμε επιτέλους συλλογικά, πολιτικά και συντεταγμένα. Να σταματήσει αυτή η εννιάμηνη αταξία που υπήρχε, αφήνοντας χωρίς ρότα, προσανατολισμό και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να κινείται στην πιο ρευστή και υπαρξιακά καθοριστική περίοδο. Αναπτέρωσε το ηθικό, προβληματίζοντας συγχρόνως τα στελέχη του.

- Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μιλήσει για πρόεδρο 30άρη. Ο 35άρης γραμματέας θα σας κάλυπτε σαν πρώτο βήμα…

Η ύπαρξη νέων ανθρώπων είναι ελπιδοφόρα, όλα όμως κρίνονται από το αποτέλεσμα, γιατί το «νέο» δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην ηλικιακή του έννοια, αλλά κυρίως στο κατά πόσο είναι φορέας καινούργιων ιδεών, πολιτικών, πρακτικών, λύσεων.

- Πώς εκλαμβάνετε την αποθέωση που επιφύλασσαν για τον Γιώργο Παπανδρέου δεκάδες υποστηρικτές του στο συνέδριο; Γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες στιγμές του πρώην πρωθυπουργού εκτός κομματικών στεγανών;

Μεγάλο μέρος των εκλεγμένων από τη βάση συνέδρων τοποθετείται πολιτικά κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ασχέτως αν λόγω μεθόδευσης δεν εκφράστηκε αυτό με εκλογή μελών στη νέα ΚΠΕ. Οπότε είναι λογικό να υπάρξει θερμή υποδοχή του, αφού ακόμη δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα ή εξηγηθεί από τον ίδιο οι συνθήκες της παραίτησής του, όταν μάλιστα ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η χώρα πήγαν καλύτερα έπειτα από αυτήν. Στη δε κοινωνία είναι σαφές ότι κανείς δεν περιμένει κάτι ανάλογο, αφού η οργή υπερισχύει με δεδομένη την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Οταν θα κατασταλάξει η κατάσταση, τότε πιστεύω πως όλοι θα κάνουμε τον ψύχραιμο απολογισμό μας.

- Παραβίαση της απόφασης του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων τι θα σημάνει;

Αν δεν γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις σημαντικές, αν δεν σπάσει η ακινησία που σε μεγάλο βαθμό διακρίνει την κυβέρνηση, τότε τα νέα μέτρα θα έρχονται και θα ξανάρχονται. Και καμία ρηματική απόφαση κανενός συνεδρίου δεν θα τα αποτρέπει. Απαιτείται σχέδιο ολοκληρωμένο το οποίο ακόμη δεν υπάρχει. Πρέπει να πούμε την αλήθεια και εμείς και η ΔΗΜΑΡ.

- Στον τόπο σας, τη Θράκη, κοινωνία και φορείς αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού, θυμίζοντας έντονα την αντίστοιχη αντίθεση των πολιτών της Χαλκιδικής. Εσείς γιατί διαφωνείτε; Τις νέες δουλειές που θα προκύψουν δεν τις υπολογίζετε ως όφελος;

Η υπόθεση του χρυσού στη Θράκη είναι πολύ παλιά. Πρακτικές σκοτεινές από τις εταιρείες, μια κεντρική διοίκηση που πάντοτε επεδίωκε να γίνει η επένδυση και μια κοινωνία που στη συντριπτική της πλειονότητα εκφράστηκε πολλές φορές αντίθετα με την επένδυση. Και ηχηρά και ισχυρά. Κυρίως η χρήση κυάνιου για την εξόρυξη, που σημαίνει τεράστια επιβάρυνση στην υγεία και το περιβάλλον, και δευτερευόντως οι αποικιοκρατικοί όροι της σύμβασης, δηλαδή το πολύ μικρό όφελος του κράτους απέναντι σε τεράστια οφέλη της καναδικής εταιρείας είναι κυρίως οι λόγοι της αντίδρασής μας και χρόνια τώρα δεν έχουν ανατραπεί. Οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες για διάστημα 6-7 χρόνων. Ας εξαντλήσουμε πρώτα τις άλλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς κακώς χρησιμοποίησε τα απαράδεκτα γεγονότα στις Σκουριές για να κάνει επίδειξη αποφασιστικότητας, την οποία θα πρέπει να κρατήσει, τόσο ο ίδιος όσο και η εκάστοτε κυβέρνηση, για εκεί όπου πραγματικά μπαίνουν εμπόδια σε σοβαρές επενδύσεις κι όχι σε λίαν αμφιλεγόμενες «επιχειρηματικές δραστηριότητες».
  
- Αν το ΠΑΣΟΚ στηρίξει την επένδυση τι θα κάνετε;

Και με προσωπική μου εμπλοκή μέχρι τώρα η «επένδυση» αυτή δεν ολοκληρωνόταν αδειοδοτικά γιατί πέρα από τις τυπικές προϋποθέσεις υπάρχει και η ουσία. Και όποιος από την κυβέρνηση την παρακάμψει θα είναι συνυπεύθυνος. Και στο ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι και στη ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.