Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Παπανδρέου: Το 2014 έτος κλειδί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η συνεργασία στα Βαλκάνια αποτελεί τη "συνταγή" για την ανάπτυξη και την ευημερία, επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Novi Magazin".
 
Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση, την ερχόμενη Τρίτη, δέκα χρόνων από το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 12 Μαρτίου του 2003.

 
Ο κ. Παπανδρέου, που υπήρξε προσωπικός φίλος του Ζόραν Τζίντζιτς, αναφέρει ότι με τον τότε πρωθυπουργό της Σερβίας μοιράζονταν την κοινή πεποίθηση πως "οι διαφορές και οι διενέξεις στα Βαλκάνια θα ξεπεραστούν μόνο με την οικονομική αλληλεξάρτηση κάτι που ενέπνευσε και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
 
"Η οικονομική συνεργασία θα βοηθούσε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των υποδομών και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Στόχος μας, για την πραγμάτωση αυτού του οράματος, αποτελούσε η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών" επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου.
 
Συμπληρώνει δε ότι το 2014 - επέτειος των 100 ετών από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου - θα πρέπει να αποτελέσει ημερομηνία "κλειδί" για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών τη περιοχής. "Αυτό το συμβολικό έτος θα μας θυμίσει ότι η προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί, πάνω απ' όλα, πολιτικό ζήτημα. Αφορά κυρίως την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αποτελεί εγγύηση της σταθερότητας και της ευημερίας για όλους τους πολίτες της Ευρώπης" εκτιμά ο κ. Παπανδρέου.
 
Αναφερόμενος στην αγωνιστικότητα του Ζόραν Τζίντζιτς και την αφοσίωσή του στις αρχές της Δημοκρατίας, γράφει: "Ενθυμούμαι το κύμα ελπίδας και αισιοδοξίας που προκάλεσε η ψήφος του σερβικού λαού κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Έπειτα από τόσους αγώνες, ξαφνικά γεννήθηκαν πολλές ελπίδες και η προοπτική ενός λαμπρού μέλλοντος για τη Σερβία και τα Βαλκάνια".
 
Ο κ. Παπανδρέου κλείνει το άρθρο του στο περιοδικό "Novi Magazin", με τη φράση που είπε στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε την ημέρα της ταφής του Ζόραν Τζίντζιτς: "Υπόσχομαι, αγαπητέ Ζόραν, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι γι' αυτό που μαζί αρχίσαμε να οικοδομούμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.