Σάββατο 4 Μαΐου 2013

«Θερμό» επεισόδιο Σόιμπλε-Στουρνάρα-ΔΝΤ

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Κατάπιε την γλώσσα του» στο τελευταίο Eurogroup ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε που βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ο Γιάννης Στουρνάρας συνεπικουρούμενος από τον Πολ Τόμσεν έθεσαν θέμα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.  Η Αθήνα δεν αποκλείεται να καταφέρει να σβήσει χρέος ακόμη και 50 δισ. ευρώ ...μέσα σε μια νύχτα!


Η Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε, έχει δώσει σαφείς οδηγίες να στηριχθεί με κάθε τρόπο το αίτημα της Ελλάδας για «κούρεμα» των δανείων του Δημοσίου Τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση η τελευταία συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ήταν θυελλώδης: Η Αθήνα δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα υπενθύμισε τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να ανασηκώνεται από το αναπηρικό του καροτσάκι και σχεδόν κραυγάζοντας να λέει ότι «έχουμε συμφωνήσει να γίνει αυτό μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα»! Η απάντηση ήρθε πληρωμένη από τον Γιάννη Στουρνάρα που του επεσήμανε ότι «καταγράφονται πρωγτογενή πλεονάσματα». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόνον που δεν … «μούγκρισε» και σχεδόν μέσα από ..τα δόντια του αρκέστηκε να πει «να δούμε τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου».
Αμέσως μετά το συμβάν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών προσέγγισε ο Πολ Τόμσεν που τον χτύπησε φιλικά στον ώμο λέγοντάς του «καλά έκανες και το έθεσες από τώρα αυτό Γιάννη», υπενθυμίζοντάς του ταυτόχρονα ότι έχει την αμέριστη συμπαράσταση σε αυτό το εγχείρημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
Το «μπρα ντε φερ» Σοιμπλε και Λαγκάρντ είναι σκληρό: Από την μια το Βερολίνο ούτε που θέλει να «κουβεντιάσει» πιθανό νέο «κούρεμα», πόσο μάλλον εάν δεν έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές, αλλά η Ουάσιγκτον με κάθε ευκαιρία επαναφέρει το ζήτημα της διαγραφής χρέους από τον επίσημο τομέα τουλάχιστον για ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι παραμένει και το θέμα των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών: Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να «θεωρηθεί» υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών και να μεταφερθεί στον ESM, διαγράφοντας την αντίστοιχη υποχρέωση της Ελλάδας μέσα σε μια νύχτα.
Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι -όπως λένε έγκυροι χρηματοοικονομικοί κύκλοι- να συσταθεί και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να γίνει από τα μέσα του 2014.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή», προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος, με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών.
Η απαίτηση του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα» φυσικά και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι θα αποπληρώνεται κανονικά από ελληνικής πλευράς το δάνειο που της χορηγήθηκε, σε διαφορετική περίπτωση «απειλεί» ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης.
Το Βερολίνο όμως εκείνο που φοβάται και θεωρεί «κλειδί» των εξελίξεων είναι το τριο Γαλλία- Ισπανία- Ιταλία: Όπως λένε αξιόπιστες πηγές από την Γερμανία, εάν το δημόσιο χρέος αυτών των τριών χωρών καταστεί ασήκωτο «βαρίδι» ενδεχομένως θα χρειαστεί και εκεί «κούρεμα» των χρεών του δημόσιου τομέα. Εάν έχει προηγηθεί «κούρεμα» για την Ελλάδα η πίεση να γίνει κάτι ανάλογο και σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταστεί ασφυκτική: Και το Βερολίνο θέλει να αποφύγει πάσει θυσία τέτοιου είδους αιτήματα.

Πηγη matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.