Τον Ιούλιο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ήταν οι δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης.
Τότε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των «20» και την πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποστηρίξει ότι καθώς η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών, δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
Αντίθετα, προσέθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους.
Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, είχε τονίσει την ανάγκη να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "οι Έλληνες γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό, όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι' αυτό είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού».
Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που αποτελεί πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται ήδη, παγκοσμίως και γι' αυτό «θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις».
Η επιμονή του ανταμείβεται σήμερα....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.