Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Σουλτς σε Σαμαρά: Ανοίξτε την ΕΡΤ

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, σημειώνοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο προστατεύει τον πλουραλισμό.
Παράλληλα την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζήτησε σήμερα από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό, δήλώνοντας ότι το απόγευμα θα παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών,Γ. Στουρνάρα , επιστολή 70 διεθνών δικτύων με αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.


«Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ», σημειώνει στην επιστολή του ο Μάρτιν Σουλτς και υπενθυμίζει το βασικό κοινοτικό δίκαιο που προστατεύει τον πλουραλισμό και θεωρεί τα δημόσια ΜΜΕ πυλώνα της δημοκρατίας.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα προκαλούσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη αν η κυβέρνηση άλλαζε την απόφασή της και άνοιγε την ΕΡΤ, με τις όποιες αναγκαίες αλλαγές, αλλά πάντα με ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.


η επιστολή του Μάρτιν Σούλτς

Προς:
κ. Αντώνη Σαμαρά 14.06.2013
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19


κε. Πρωθυπουργέ,
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορήθηκε με έκπληξη και λύπη για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ούτε δημοκρατικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των μετόχων.
Βασισμένο στην Συνθήκη του Άμστερνταμ και του Πρωτοκόλλου του, το σύστημα της δημόσιας τηλεόρασης στα κράτη-μέλη είναι απευθείας συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας και με την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλισμός στα μέσα, καθώς η Συνθήκη επίσης αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των κρατών-μελών να μεριμνούν για τη χρηματοδότηση του δημόσιο τομέα. Βασισμένη στην Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μίντια πρέπει να γίνεται σεβαστός, καθώς οι εργάτες ή οι αντιπρόσωποί τους πρέπει, στο κατάλληλο επίπεδο, να έχουν εξασφαλίσει ενημέρωση και συμβουλευτική βοήθεια σε επαρκή χρόνο ανάλογα με την περίπτωση και τις συνθήκες που υποδεικνύονται από τους Κοινοτικούς νόμους, τους εθνικούς νόμους και τις πρακτικές.
Κατά την γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί στο κλείσιμο του φορέα δημόσιας ενημέρωσης τίθεται υπό αμφισβήτηση για το αν ικανοποιεί το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς προκαταλήψεις για τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να επιβάλουν στρατηγικές αποφάσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνταγματικές και πολιτικές ανησυχίες που δημιουργεί αυτή η απόφαση για το δημοκρατικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα ήμασταν ανακουφισμένοι εάν βλέπαμε την Ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρεί την απόφασή της για ολικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προσφέρει εναλλακτικές αναφορικά με την αναγκαία αναδιοργάνωση αυτής την ώρα που θα είναι εν λειτουργία.
Ειλικρινά δικός σας,
Μάρτιν Σούλτς

tvxs

1 σχόλιο:

  1. Για «ελληνική τραγωδία για τη Δημοκρατία» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, με επιστολή του ο Σουλτς ζητά θυμίζει ότι το κοινοτικό δίκαιο προστατεύει τον πλουραλισμό (sic) μαύρα εξώφυλλα εφημερίδων, στα κοινωνικά δίκτυα δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο...

    Ήμαρτον!

    Δε θέλω να ισχυριστώ για κανέναν λόγο ότι δε χρειαζόμαστε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Θεωρώ ότι είναι αφελείς ή ανόητοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, θα μπορούσαν ποτέ, ως μαικήνες, να διαθέσουν επαρκείς πόρους ώστε να υποκαταστήσουν αυτήν την εθνική κιβωτό πολιτισμού.

    Αλλά, προς θεού, πια με αυτή την παράκρουση! Αυτές τις τρεις-τέσσερις μέρες που ασχολούμαστε αποκλειστικά με την ΕΡΤ, πιθανόν να έχουν χαθεί αλλού, από τη Φλώρινα ως την Ιεράπετρα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται, περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όλες όσες συνολικά διακυβεύονται στην κρατική τηλεόραση.

    Κι ύστερα, οι ίδιοι δημοσιογράφοι, αυτή που σήμερα «λεονταρίζουν» από την «πειρατική» ΕΡΤ, πριν μια εβδομάδα, εκφωνούσαν το κυβερνητικό δελτίο της κρατικής τηλεόρασης. Μιας κρατικής -όχι δημόσιας- τηλεόρασης που, κάθε μέρα που περνούσε, θύμιζε όλο και περισσότερο την ΥΕΝΕΔ της επταετίας των συνταγματαρχών.

    Κι επιτέλους, ας μην ξεχνάμε ότι στις ίδιες ακριβώς θέσεις και στον ίδιο ρόλο εξυπηρέτησης του καθεστώτος της Τρόικας Εσωτερικού θα γυρίσουν αυτοί οι δημοσιογράφοι κι οι άλλοι συντελεστές των προγραμμάτων, αν είναι προς όφελός τους η απόφαση του συμβουλίου Επικρατείας, την ερχόμενη Δευτέρα.

    WTF?

    Υ.Γ. Περιττό βέβαια είναι να σχολιάσει κανείς τη γελοιότητα του Αντωνάκη Μεσία, ο οποίος ελπίζει ότι το ανώτατο δικαστήριο θα του χαρίσει και δεύτερο καλοκαίρι πρωθυπουργίας. Πέρσι, ο πρωθυπουργεύων σφουγγοκωλάριος, μαζί με τον Οικονομικό του Διευθυντή, αμνήστευσαν τη Siemens και χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, διαφαίνεται πολύ χειρότερο...

    Γι’αυτόν, κυρίως, τον λόγο πρέπει να μαζευτούμε γύρω από την ΕΡΤ. Για να ρίξομε αυτήν την κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.