Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η Δημόσια Τηλεόραση .. στην γωνία τιμωρημένη

Μετά την ανακοίνωση του πραξικοπηματικού κλείσιματος της ΕΡΤ απο την Κυβέρνηση Σαμαρά ένας δημόσιος διάλογος ανοίγεται στην Ευρώπη που εκφράζει την αγωνία των δημόσιων τηλεοράσεων για το μέλλον τους στην οπτικοακουστική αγορά. Τα ισχυρά δημόσια δίκτυα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία έχουν παίξει έναν ιστορικό ρόλο στην διαμόρφωση του ραδιοτηλεπτικού τοπίου της Ευρώπης.
Στις ΗΠΑ όπως δεν ξέρουν οι περισσότεροι υπάρχει δημόσια τηλεόραση (το PBS Public Boradcasting Service) το οποίο δεν έχει σημασία τόσο σε επίπεδο τηλεθέασης αλλά κυρίως σε επίπεδο παραγωγής αφού δίνει τις δικές του παραγωγές σε 354 εταίρους διανομείς !! Δημιούργημα της δημόσια τηλεόρασης στις ΗΠΑ ήταν το περίφημο Sesame Street  που έγινε μεγαλη επιτυχία ανάμεσα σε παιδαγωγούς και νεανικό κοινό.

Στην Λατινική Αμερική πάλι έχουμε από την μια τα κρατικά κανάλια της Κούβας και της Βενεζουέλας με απόλυτο έλεγχο ιδεολογικό και πολιτικό της πολιτικής εξουσίας αλλά από την άλλη έχουμε το Μεξικό με πολλά ανεξάρτητα κανάλια που όμως πρέπει να παράσχουν υποχρεωτικά υπηρεσίες προς τους πολίτες. (πχ ένα τεράστιο κανάλι έπρεπε να ξοδέψει το 12% της παραγωγής του για την εκπαιδευτική τηλεόραση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας).  Η Κολομβία έχει κανάλια ιδιωτικά αλλά και αυτά με την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ στην Βραζιλία ένα τεράστιο ίδρυμα που έχει και τον όμιλο της O Globo έχει δημιουργήσει ειδικό κανάλι με έμφαση στην εκπαίδευση και την παροχή δημόσιας υπηρεσίας προς τους πολίτες.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου Χοάν Φερές λέει στην ισπανική El Pais : Το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα εμποδίζει τον πολίτη να ολοκληρώσει το πλήρες δημοκρατικό του δικαίωμα. Η δημόσια τηλεόραση είναι δικαίωμα όπως η υγεία και η παιδεία».
Και εδώ τώρα πάμε και λίγο στα νομικά.. αφού ακούσαμε χθες τον Γιώργο Καρατζαφέρη -πρόεδρο του ΛΑΟΣ και νυν εξαπτέρυγο του Σαμαρά αφού πηρε την πανελλαδική του άδεια για το κανάλι «αρτ» (ειρωνεία ε; αρτ ο Καρατζαφέρης που τον κουτσουλούσαν τα περιστέρια κάποτε..) – να λέει ότι η επιδότηση της ΕΡΤ (τώρα πως γίνεται επιδότηση το ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ τέλος που πληρώνουμε μόνο το μυαλό του Καρατζαφέρη μπορεί να το κατανοήσει) παραβιάζει τον ανταγωνισμό θα σας παραθέσουμε τι ακριβώς συμβαίνει :
Η Δημόσια Τηλεόραση στην ΕΕ προστατεύεται από την Συνθήκη του Αμστερντάμ στο άρθρο 197 που της αναγνωρίζει τον ΚΥΡΙΟ ΡΟΛΟ της στην εξυπηρετηση των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ αναγκών μας!!! Θεωρείτε από νομικούς ότι η ΔΗΜΟΣΙΑ τηλεόραση είναι από τους βασικούς παράγοντες λειτουργίας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Μάλιστα Ισπανός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τηλεπικοινωνιών έλεγε στην El Pais ότι η δημόσια τηλεόραση είναι συχνά το καταφύγιο κοινωνικών ομάδων που απαιτούν αντικειμενική και ουδέτερη ενημέρωση σε σχέση με τα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Αν η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ καταφέρει δε να λειτουργήσει με ανεξαρτησία και με «μετόχους» όλους τους πολίτες, αποτελεί ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μιας κοινωνίας. Γιατί ναι η ΕΡΤ είχε μια σκανδαλώδη διαχείριση από την εποχή ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (και του εθνάρχη και του junior) ναι οι ειδήσεις της αντιμετωπίζαν μεγάλη πίεση από όλες τις κατα καιρους εξουσίες, αλλά η ΕΡΤ έφερε στον Ελληνα τον πολιτιστικο του προϊόν από την μεταπολίτευση και μετά, την δυνατότητα να δει και εμπορικές και μη εμπορικές παραγωγές.. πάντα όμως υψηλής ποιότητας. Που θα βλέπαμε παραγωγές BBC αν δεν υπήρχε η ΕΡΤ; Ποιο ιδιωτικό κανάλι θα άντεχε την πληρωμή δικαιωμάτων για τεράστια αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες; Ποιο άλλο κανάλι έχει έστω και κατά προσέγγιση ένα τεράστιο ιστορικό αρχείο; τέτοια ψηφιακή υποδομή; τέτοια τεχνική κατάρτιση για υψηλού επιπέδου εικόνα; Η ΕΡΤ σύμφωνα με τον Σαμαρά ήταν η σπατάλη.. Μα ποια σπατάλη όταν ο Παπανδρέου με τον Γερουλάνο την διετία 2010-2011 την παρέδωσαν κερδοφόρα (57 εκ ευρώ τα κέρδη το 2011) και με μειωμένες δαπάνες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ!!!
Τώρα που ΟΛΑ τα έντυπα του πλανήτη δηλώνουν σοκαρισμένα από την αποφάση κλεισίματος της ΕΡΤ και που μας δείχνουν με το δάχτυλο ο Σαμαράς αισθάνεται ότι επιτελεί εθνικό έργο σταθερότητας; Γιατί ακόμη και να ζήλεψε την Θάτσερ και θέλει να μείνει αναλόγως στην Ιστορία.. θα πρέπει να ξέρει ότι η ΕΡΤ για τον Ελληνα είναι το αγαπημένο έστω και παραστρατημένο παιδί του… ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ…

Πέρα από τους πολιτικούς χειρισμούς και τα επικοινωνιακά τερτίπια.. ο Σαμαράς ενήργησε θρασύδειλα και πραξικοπηματικά. Τραυματίζει ακόμη πιο πολύ μια κοινωνία που δεν αντέχει και πολλά ακόμη… Την αντίδραση της θα την δει στις επερχόμενες εκλογές που δεν φαίνεται να τις γλιτώνει!

smartpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.