Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

H "γκάφα" του Βενιζέλου με τους Σοσιαλιστές….

Η αδυναμία του Βενιζελου να "μιλά" ήταν η αιτία της γκάφας του στη Λειψία.
Όπως είναι γνωστό, στα όσα συζητούνται σε τέτοιου είδους δείπνα των ηγετών είναι off the record. Αυτό σημαίνει ότι μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας γίνεται μια ανακοίνωση.
 
Γενικά οι δηλώσεις των ηγετών είτε μπροστά στις κάμερες κατά την προσέλευση ή την έξοδο είτε στις ανακοινώσεις των γραφείων τους είναι σύντομες και χωρίς να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο θέμα.
Τι έγινε με τον Βενιζέλο; Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του για το ταξίδι του στη Λειψία , "έσπασε" τον κανόνα αποκαλύπτοντας τι συζητήθηκε και μάλιστα σε μορφή ....πρακτικών δείτε εδω
ΕΕτσι αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο ηγέτης του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε τον Μάρτιν Σούλτς για κοινό υποψήφιο των Σοσιαλιστών για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, ο Βενιζέλος έκανε γνωστή την στήριξη του στην υποψηφιότητα Σουλτς λέγοντας  «ο κ Σουλτς είναι ο πιο συμπαθής και δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα όπου ο ελληνικός λαός νιώθει ότι του υπαγορεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό αποφάσεις από τη Γερμανία» .
Βέβαια, τόσο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και στον διεθνή τύπο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πρόταση της υποψηφιότητας Σουλτς. Και ο προφανής λόγος είναι ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι η επιλογή του κοινού υποψήφιου για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής , πρέπει να γίνει δημοκρατικά μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία και χρονοδιάγραμμα.
Αυτή η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε κόμμα μέλος θα πρέπει να αποφασίσει με ποια διαδικασία ( άμεση η έμμεση ψηφοφορία ) θα δώσει το χρίσμα στον υποψήφιο στον οποίο τηρίζει για αυτή τη θέση ,αφού έχουν κατατεθεί όλες οι υποψηφιότητες.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2013 , ενω στο τέλος του μήνα θα επικυρωθεί η λίστα με τους υποψήφιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα υπάρξει εσωτερική διαδικασία επιλογής σε κάθε κόμμα μέλος και το Φεβρουάριο 2014 θα ληφθεί η τελική απόφαση στο Συνέδριο του ΕΣΚ.
Ο Βενιζέλος προέτρεξε να καταγράψει επίσημα και δημόσια τη στήριξη του στον Γερμανό υποψήφιο.
Δεν τηρησε την παράδοση και την διαδικασία που επιβάλει το πρωτόκολλο των διεθνών σχέσων έχοντας τη συνήθη νοοτροπία να λαμβάνει μόνος αποφάσεις και απαξίωσε τις διαδικασίες που έχει ψηφίσει και το δικό του κόμμα….
Είναι κοινό τοις πάσι ότι αποφάσεις είναι προειλημμένες από τους ισχυρούς πίσω από κλειστές πόρτες,  αλλά είθισται να δίνεται στο λαό η "εντύπωση" ότι συμμετέχει στη διαδικασία. Ας πρόσεχε όμως, ο Γκάμπριελ....
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.