Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Και οι ελεγχόμενοι έγιναν ελεγκτές….


Σάλος με την αποκάλυψη ότι πατέρας μέλους του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιοκτήτης μιας εκ των 6 ελεγκτικών εταιρειών που ξεσκονίζουν τα ταμεία του κόμματος

Μείζον θέμα προκύπτει από την αποκάλυψη ότι ο πατέρας νεαρού μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είναι ιδιοκτήτης μιας εκ των έξι εταιρειών ορκωτών λογιστών που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» τα ταμεία του κόμματος και να βγάλουν πόρισμα. Ενώ ο υιός (το μέλος του Πολ. Συμβουλίου) είναι μέτοχος στην εταιρεία.
Πρόκειται για τον κ. Χάρη Αλαμάνο, πρόεδρο της ΣΟΛ Α.Ε. που ελέγχει τα ταμεία της Ιπποκράτους, ο οποίος τυγχάνει να είναι πατέρας του κ. Παναγιώτη Αλαμάνου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των «βενιζελικών» και συγκεκριμένα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος – σύμφωνα με το βιογραφικό του – είναι partner (συνεταίρος) της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε. από το 2009.
Και εδώ προκύπτουν τα ερωτήματα:
  • - Ασφαλώς οι ορκωτοί λογιστές δεν είναι εισαγγελείς. Προσήλθαν για έλεγχο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μετά από πρόσκληση του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, είναι ηθικό να μετέχει σε έλεγχο οικονομικών ενός κόμματος εταιρεία που έχει συγγενική σχέση πρώτου βαθμού, με μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος αυτού;
  • - Είναι σώφρονα επιλογή να μην αυτοεξαιρείται από τον έλεγχο η εν λόγω εταιρεία για να μην δημιουργηθούν οι σχετικοί συνειρμοί; Ας έκαναν τον έλεγχο 5 και όχι 6 εταιρείες, δεν θα άλλαζε κάτι.
  • Σε ποιό βαθμό ελέγχεται η «στεγανότητα» των πληροφοριών που έχουν περιέλθει εις γνώσιν των ελεγκτικών εταιρειών από τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι οι περίφημες «διαρροές» που προκάλεσαν την αντιπαράθεση Βενιζέλου-Παπανδρέου δεν προέρχονται από την ελεγκτική εταιρεία;
Από την Ιπποκράτους, παραδέχονται ότι ο Παναγιώτης Αλαμάνος εργάζεται από το 2004 στην εν λόγω εταιρεία η οποία, από τους 700 υπαλλήλους που απασχολεί, έχει υιοθετήσει το μοντέλο των μικρομετόχων υπαλλήλων. Έτσι οι 300 εξ ατυτών – ανάμεσα τους και ο κ. Π. Αλαμάνος – διαθέτουν μετοχές της τάξης μόλις του 0,3%. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Π. Αλαμάνος «φυσικά δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με θέμα του ελέγχου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ» ενώ στην τελευταία συνεδρίαση που μπήκε το θέμα δεν πήρε καν το λόγο. Τέλος υπενθυμίζουν την ομιλία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο όπου εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε: Αρχικά το ΠΑΣΟΚ είχε απευθυνθεί σε 3 εταιρείες ορκωτών λογιστών για να βουν άκρη με τα οικονομικά του κόμματος. Ωστόσο, οι 3 αυτές εταιρείες, δεν θέλησαν να αναλάβουν μόνες το εγχείρημα και ζήτησαν να συμπράξουν από κοινού οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Μέσα σε αυτές ήταν και η ΣΟΛ Α.Ε. η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του είδους της.

Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος, είναι ένας νέος άνθρωπος, μόλις 33 ετών. Προέρχεται από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη και προωθήθηκε στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, εκλεγόμενος μάλιστα δεύτερος με 60 ψήφους. Ο κ. Αλαμάνος σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο  Επιστήμης Διοίκησης (Management Science) από το τμήμα  Επιχειρησιακής Έρευνας (Operations Research) του London School of Economics and Political Science  και Master’s σε Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά και Εμπόριο (Shipping Trade and Finance) από το Cass Business School, City of London. Από το 2004 εργάζεται στην εταιρία Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές ΑΕ (ΣΟΛ ΑΕ) στην οποία είναι partner από το 2009. Είναι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής απόφοιτος του μεταπτυχιακού επαγγελματικού προγράμματος σπουδών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) και μέλος της Association of Certified Chartered Accountants (ACCA) της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΣΟΕΛ. Είναι οικονομικός επόπτης της ΠΑΣΚ – Οικονομολόγων και μέλος του προεδρείου της καθώς και μέλος της γραμματείας της Τομεακής Επιτροπής Οικονομολόγων Ν. Αττικής του ΠΑΣΟΚ.
Ο πατέρας του, κ. Χάρης Αλαμάνος έχει μια από τις 6 εταιρείες ορκωτών λογιστών, την ΣΟΛ-Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει κατ’ εντολήν του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, να κάνει έλεγχο στα ταμεία της Ιπποκράτους. Ο κ. Χάρης Αλαμάνος πρόεδρος Ορκωτών Λογιστών πρώην γγ υπ Οικονομικών επί Σημίτη έχει μια από τις 6 εταιρείες ορκωτών λογιστών. Έχει χρηματίσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών από το 1996 (επί διακυβέρνησης Σημίτη). Προέρχεται από Σώμα Ορκωτών Λογιστών και είχε χρηματίσει επίσης, πρόεδρος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), έχει διατελέσει μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΣΟΛ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Έλενα», καθώς και πρόεδρος της επιτελικής ομάδας η οποία συνέταξε το κλαδικά λογιστικά σχέδια των τραπεζών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

πηγη thepaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.