Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Economist «Πάνω που νόμιζες πως ήταν ασφαλής»

«Η διάσωση της Κύπρου έμοιαζε δύσκολη. Αλλά δεν ήταν ανάγκη να γίνει έτσι» γράφει το περιοδικό Economist, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την κρίση στην Κύπρο.

«Πάνω που νόμιζες πως ήταν ασφαλής» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου του περιοδικού, ενώ το εξώφυλλο αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες. 

Η Κύπρος βυθίζεται και γύρω της τριγυρνούν απειλητικά καρχαρίες.
 
Το περιοδικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη. 
«Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να φύγει από την ευρωζώνη. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Και η Ευρωζώνη θα κάνει λάθος αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, η έξοδος θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο».

Το περιοδικό αποδίδει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση τόσο στην Κύπρο, όσο και στους δανειστές. «Η Κύπρος είναι ένοχη για πολλά. Καλωσόρισε τους Ρώσους, οι τράπεζές της είχαν καταθέσεις που ήταν το 800% του ΑΕΠ το 2011. Οι τράπεζές της είχαν πρόβλημα πριν ακόμη την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων. Όσο για τους δανειστές, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτεραιότητα να εμφανιστεί αυστηρή ενόψει των γερμανικών εκλογών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που η δουλειά της είναι να προστατεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, έγινε μέρος του συστήματος που κατέληξε να τη θέσει σε κίνδυνο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.