Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Ξενογιαννακοπούλου: η απόφαση για την Κύπρο παραβιάζει το Κοινοτικό Κεκτημένο

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μπορεί να τηρεί αποστάσεις από κομματικά δρώμενα, αλλά δεν σταμάτησε να προβάλει τις πολιτικές θεσεις της. Από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε για το θέμα της Κύπρου:
 
Η απόφαση του EUROGROUP για την Κύπρο είναι πρωτοφανής, οδυνηρή, τιμωρητική, με εμφανείς σκοπιμότητες και δραματικές συνέπειες.

 Πρωτοφανής για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς παραβιάζεται το Κοινοτικό Κεκτημένο της εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 Ευρώ. Μία εγγύηση που από την αρχή της κρίσης το 2008 είχε επιβεβαιωθεί... με πολλές αποφάσεις.

 Οδυνηρή για την Κύπρο, καθώς θα επιφέρει πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η Κύπρος μπαίνει με δραματικούς όρους στο φαύλο κύκλο του Μνημονίου και της ύφεσης.

Τιμωρητική καθώς για 6 δις δεν αναζητήθηκε άλλη λύση, αντίθετα η Γερμανία πίεζε και για μεγαλύτερο κούρεμα των καταθέσεων, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα.
Είναι φανερό ότι πίσω από αυτήν την απόφαση υπάρχει σκοπιμότητα και περισσεύει η υποκρισία. Το ζήτημα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ήταν δεδομένο κατά την ένταξή της στο ΕΥΡΩ, στη συνέχεια ήταν κάτω από τον έλεγχο της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα είναι φανερό ότι εφαρμόζοντας δύο μέτρα και σταθμά υπηρετούνται άλλες χρηματοοικονομικές και κατ’επέκταση γεωπολιτικές σκοπιμότητες

 Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για την Κύπρο, όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, και με επίπτωση στο Κυπριακό.
Οι συνέπειες όμως αφορούν και συνολικά την Ευρωζώνη, με πρώτη και άμεση την ενίσχυση της φυγής κεφαλαίων από τον Νότο προς τον Βορρά.

 Είναι προφανές ότι η εμμονή στην ίδια αδιέξοδη πολιτική και η σκλήρυνση της, παρά τα αντίθετα αποτελέσματα και τη διεύρυνση της κρίσης στο Νότο, αποκαλύπτει την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων επιβολής νέων ισορροπιών και συμφερόντων σε χρηματοοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, και οδηγεί σε υπονόμευση της συνοχής της Ευρωζώνης. Η θλιβερή διαπίστωση είναι, άλλη μία φορά, ότι η κατευναστική, φοβική και διαχειριστική αποδοχή αυτής της πολιτικής, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά τροφοδοτεί και διευρύνει τον φαύλο κύκλο που έχει εγκλωβίσει την Ευρώπη και τους λαούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.