Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Μαριλένα Κοππα: Εάν υπάρχει Ευρώ, Δεν Υπάρχει ΟΝΕ


Το κούρεμα καταθέσεων που «επετεύχθη» το τελευταίο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο δυναμιτίζει ουσιαστικά το αναπτυξιακό πρότυπο της Κύπρου, που δε διαφέρει από αυτό του Λουξεμβούργου. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός για την Ευρώπη, αλλά για τον κόσμο.
Το Συμβούλιο των Υπουργών πήρε μια απόφαση που θέτει τρία πρωτοφανή ζητήματα:
Πρώτον, ένα ζήτημα αμφισβήτησης της έννοιας «Νομισματική Ένωση». Ουσιαστικά, μιλάμε για βίαιο πληθωρισμό των καταθέσεων ενός και μόνου μέλους της Ένωσης. Υποτίμηση καταθέσεων έχουμε αυτόματα όταν ένα κράτος υποτιμά το (εθνικό) νόμισμά του. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΟΝΕ απέτυχε. Ουσιαστικά, το Σαββατοκύριακο είχαμε βίαιη υποτίμηση του Κυπριακού Ευρώ.

Δεύτερον, ένα ζήτημα ίσης μεταχείρισης. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι καταθέτες του Λουξεμβούργου είναι περισσότερο ηθικοί από τους καταθέτες της Κύπρου, για να μην αναφερθεί κανείς στους καταθέτες των Channel Islands ή του Isle of Man στη Βρετανία. Εάν μιλάμε για μια πολιτική κατά των φορολογικών παραδείσων μόνο όταν οι καταθέτες εκεί είναι Ρώσοι, τότε η Γερμανία πρέπει να το πει ανοικτά, επειδή η ίδια έχει μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση εργασίας ότι το Ευρώ είναι αποθεματικό νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα.
Τρίτον, η Γερμανία, που επέμενε εκβιαστικά να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο, αντλεί οφέλη ως «τραπεζικό σύστημα καταφυγής». Με άλλα λόγια, έχουμε ένα φαινόμενο «χρηματοπιστωτικού παρασιτισμού». Έως σήμερα, η Γερμανία δεν είναι μόνο η χώρα που ωφελήθηκε περισσότερο από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, αλλά ωφελείται επίσης από την χρηματοπιστωτική καταστροφή των επί μέρους μελών της ΟΝΕ.
Το συστημικό πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο. Ο κίνδυνος σήμερα δεν αφορά μόνο την ΟΝΕ αλλά την Ε.Ε. Αργά η γρήγορα, το Βερολίνο θα επωμιστεί τις συνέπειες των αποφάσεων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.