Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κυπρος: επιστροφή στην ευρωζώνη

Δρἆματικές ώρες στη Μεγαλόνησο καθώς συνεχίζονται οι μαραθώνειες συνομιλίες της κυπριακής ηγεσίας με στόχο την εξεύρεση λύσης μετά την άρνηση της κυπριακής Βουλής στο πρόγραμμα σωτηρίας που προτάθηκε από το eurogroup.
Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες της Κύπρου να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να διασωθεί  μέσω  της ρωσικής βοήθειας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου εξερχόμενος πριν από λίγο από το προεδρικό Μέγαρο δήλωσε ότι «η προσπάθεια είναι να γίνουν όλα μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης». Κατηγόρησε ωστόσο τους ευρωπαίους εταίρους για "ανεπίτρεπτη συμπεριφορά", υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι συμπεριφέρονται κατά τρόπο που τείνει να εξουθενώσει την κυπριακή δημοκρατία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται κλίμα από φήμες και ψιθύρους που δηλητηριάζουν την χώρα.

Τελικά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη φαίνεται να προκρίνεται ως λύση η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι στόχος είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεν συζητάμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ανέφερε παράλληλα, ότι η απάντηση του λαού όπως δόθηκε μέσα από τη Βουλή παραμένει σταθερή και κάλεσε το λαό να συμβάλει στη διατήρηση ενός κλίματος ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες από την πολιτική ηγεσία.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος και αυτός από το Προεδρικό Μέγαρο, υποστήριξε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νεοφύτου Αβέρωφ εξερχόμενος της σύσκεψης διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση «θα είναι ολοκληρωμένο και θα διασφαλίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου».
Ο Νεοφύτου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα διάσωσης που θα προτείνει η κυβέρνηση. «Στέλνω ένα συγκρατημένο μήνυμα αισιοδοξίας, είναι μονόδρομος για μας η προσπάθεια να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Θεωρώ ότι θα το πετύχουμε, είναι στα δικά μας χέρια» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης (ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα) και αν κριθεί ότι θα πρόκειται για κρατική εταιρεία τότε θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή σήμερα το απόγευμα».
Οταν ρωτήθηκε αν συνεχίζονται οι προσπάθειες για παροχή ρωσικής βοήθειας ο Νεοφύτου είπε:
«Είμαστε στο ευρώ, είναι επιθυμία όλων να μείνουμε στο ευρώ, όλη η βοήθεια από τρίτες χώρες είναι καλοδεχούμενη. Χρειαζόμαστε τη συνεχή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας αλλά κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συντάχθηκε το καινούργιο σχέδιο το οποίο φαίνεται τα έχει και την έγκριση της τρόικας. Δηλαδή:
Δημιουργείται Ταμείο Αληλλεγγύης
Δημιουργείται μία νέα «καλή» Τράπεζα και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ
Δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ
Από αυτά συγκεντρώνονται 4,8 δισ. ευρώ και λείπει ακόμα 1 δισ ευρώ
Άρα θα κατέβει πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση και ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Η τρόικα είναι ανυποχώρητη για το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση για τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία δεν διασώζεται, ενώ προσπάθειες γίνονται για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.


Ήδη το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα.
Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.