Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Metron Analysis: 2% πιστεύει οτι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά στο λαό!


Tι δείχνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis -

Δεν αντέχει η κοινωνία και άλλα μέτρα

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα για την σημερινή πολιτική συγκυρία από την έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs: από την στάση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων στο ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων και τα φαινόμενα πολιτικής βίας έως τα ταξίδια Τσίπρα και το ποιό κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στον λαό, στις απαντήσεις καταγράφονται απόψεις της ελληνικής κοινωνίας που δύσκολα συναντώνται στις δημοσκοπήσεις που βασικά εξετάζουν την πρόθεση ψήφου.Για να δείτε τους πίνακες, κάντε κλικ επάνω τους.
Καθώς συζητείται ήδη το ενδεχόμενο λήψης και συμπληρωματικών μέτρων, από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας(93%) είναι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Η συμφωνία είναι διακομματική και ξεπερνάει το 90% για τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, από τους οποίους το 11% πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο και για άλλα μέτρα.
Κοινή, σχεδόν διακομματική, είναι η αντίληψη και για τα πρόσφατα φαινόμενα πολιτικής βίας, για τα οποία καλούνται να εκφράσουν την γνώμη τους οι ερωτηθέντες. Το 44% τα θεωρεί καταδικαστέα, με τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ να καταλαμβάνουν εδώ την πρώτη θέση(57%). Το 41% πιστεύει επίσης ότι βλάπτουν την Ελλάδα. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις ξεκινούν από την άποψη αν αυτά τα φαινόμενα βίας είναι δικαιολογημένα, στο οποίο θετική απάντηση δίνουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής(30%) αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ(23%). Ενα σημαντικό μέρος των τελευταίων πιστεύουν όμως , όπως άλλωστε και ένα αντίστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ότι βλάπτουν τους κοινωνικούς αγώνες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση απέναντι στα πρόσφατα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα, τα οποία επικροτούνται από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό(65%), με εξαίρεση τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που δεν θεωρούν την δραστηριότητα θετική για την χώρα. Τα ταξίδια επικροτούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους υποστηρικτές της ΔΗΜΑΡ να τα θεωρούν θετικά(84%) περισσότερο και από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ(79%).
Στην ερώτηση τέλος για το ποιο κόμμα οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι βρίσκεται πιο κοντά στον λαό(ο βασικός πίνακας στην κορυφή που συνοδεύει το άρθρο) ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση( με 22%), ενώ στην δεύτερη θέση αλλά σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται η ΝΔ, με την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση και το ΚΚΕ στην τέταρτη. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται κυριολεκτικά(2%) αλλά τα αποτελέσματα στην ερώτηση δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών για κανένα κόμμα: το 29% πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό.

Εμείς να σχολιάσουμε ότι εκτός από το προφανές ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει - αν δεν έχει ξεπεράσει τα όρια της σχετικά με τα φοροεισπρακτικά μέτρα και τις μηδέν μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα για την Ιπποκράτους είναι ότι απέτυχε να πείσει την κοινωνία για τις θέσεις της. Ένα μήνυμα που πρέπει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να λάβει σοβαρά υπόψη ενόψει και του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.