Η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη στο Real.gr και τον Βασίλη Σκουρή
"Το θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα τεθεί στο Συνέδριο και η απόφαση θα πρέπει να δεσμεύει την ηγεσία προειδοποιεί με συνέντευξή του στο Real.gr ο πρώην γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης.
Στο Συνέδριο όπως αναφέρει θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η πάγια και διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει ως αυτόνομη πολιτική πρόταση στην ελληνική κοινωνία και –αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας– «να συναποφασίσουμε ότι όποιες συμμαχίες δεν πρέπει να έχουν αφετηρία τις επιθυμίες προσώπων και συμφερόντων αλλά τις πολιτικές εκείνες που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούμε».
Ο Μ. Καρχιμάκης δηλώνει ότι το επόμενο βήμα μετά την αναγνώριση του λάθους του ΔΝΤ είναι η προσπάθεια για άμεση διόρθωσή του, κάτι που όπως σημειώνει υπαγορεύει η κοινή λογική, ενώ υπογραμμίζει ότι κάποιοι έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου για να εφαρμόσουν μία πολιτική που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλαν ως αδιέξοδη και προδοτική.
Πού οδεύει σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά κ. Καρχιμάκη;
Υπάρχει μια κοινή διαπίστωση. Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές διαφορετικές από εκείνες που εξήγγειλαν τα κόμματα που την απαρτίζουν προεκλογικά. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν οι πολιτικές αυτές έχουν μεγάλη διαφορά και από την κοινή προγραμματική διακήρυξη των 3 κομμάτων. Οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν με έκπληξη ότι τελικά κάποιοι έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου για να εφαρμόσουν μια πολιτική που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλαν ως αδιέξοδη και προδοτική. Η δε εφαρμογή αυτών των πολιτικών γίνεται με χειρότερους όρους και με μεγάλη καθυστέρηση που έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του πολίτη.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε τυχόν ανασχηματισμό και με πολιτικά στελέχη. Συμφωνείτε;
Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την ουσία των πραγμάτων και αυτό είναι οι πολιτικές που προκρίνονται και όχι τα πρόσωπα. Στο ξεκίνημα αυτής της κυβέρνησης η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ εξαντλήθηκε για το αν πρέπει να συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν κουβεντιάστηκαν οι αναγκαίες πολιτικές, Τότε αποφασίστηκε η μη συμμετοχή. Σήμερα κάποιοι επιχειρούν την ίδια συζήτηση για τη συμμετοχή ή μη κάποιων προσώπων, Τώρα, οι ίδιοι προτείνουν το ανάποδο, τη συμμετοχή δηλαδή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Απουσιάζει όμως και πάλι η συζήτηση για το ποιες πολιτικές πρεπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση… Συζήτηση υπεκφυγής και αδιεξόδου πιστεύω…
Στελέχη σας, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, δεν αποκλείουν ακόμα και μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ενώ η ηγεσία σας φέρεται να πιστεύει πως η κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση θα πρέπει να υπάρξει και μετά τις εκλογές…
Ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνέδριο που το ζήτημα αυτό είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι προέχει να συναποφασίσουμε τους βασικούς άξονες των πολιτικών μας. Με ποιους είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε, με ποιους συγκρουόμαστε. Να επιβεβαιώσουμε την πάγια και διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει ως αυτόνομη πολιτική πρόταση στην ελληνική κοινωνία, να συναποφασίσουμε ότι οι όποιες συμμαχίες δεν πρέπει να έχουν αφετηρία τις επιθυμίες προσώπων και συμφερόντων αλλά τις πολιτικές εκείνες που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούμε.
Το θέμα θα τεθεί στο Συνέδριο; Και η τυχόν απόφαση θα πρέπει να δεσμεύει την ηγεσία;
Πιστεύω ότι θα τεθεί και η όποια απόφαση πρέπει να δεσμεύει την ηγεσία.
Με την ολομέτωπη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε;
Στην πολύχρονη διαδρομή του το ΠΑΣΟΚ δεν άνοιγε ποτέ μονομέτωπες αντιπαραθέσεις με φορείς ή πρόσωπα. Άνοιγε πάντα πολιτικά μέτωπα σε διάφορες κατευθύνσεις με γνώμονα τις πολιτικές συμφωνίες ή διαφωνίες. Είναι νομίζω η σωστή η προσέγγιση που πρέπει να υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ.
Πρόσφατα συγκροτήθηκε στο ΠΑΣΟΚ η τάση «σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες». Ήθελα το σχόλιό σας…
Φαντάζομαι ότι κάποιοι ακολούθησαν την ανοιχτή και δημόσια προτροπή του Ευαγ. Βενιζέλου να συγκροτήσουν τάσεις και ρεύματα.
Μετά και την ομολογία του «λάθους» από το ΔΝΤ, τι πρέπει να γίνει; Και μπορεί η δημοσιονομική προσαρμογή να συνεχιστεί;
Το φυσικό επόμενο βήμα μετά την αναγνώριση του όποιου λάθους είναι η προσπάθεια για την άμεση διόρθωσή του. Έτσι δεν είναι; Αυτό νομίζω υπαγορεύει η κοινή λογική.
Στο Συνέδριο θα τεθεί θέμα ηγεσίας;
Υπάρχουν διαδικασίες που περιγράφονται επαρκώς στο καταστατικό μας σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου. Επαναλαμβάνω όμως ότι στο συνέδριο έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε τα ουσιώδη και αυτό έχει να κάνει να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας και να κάνουμε τις επιλογές μας. Αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτό όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα".
«Οι ιδέες μοιάζουν με τα καρφιά. Όσο περισσότερο τα χτυπάς, τόσο βαθύτερα μπήγονται.»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Εσύ που ήσουνα γραμματέας όταν έριχναν τον Παπανδρέου τη έκανες??? που λουφαξες???τώρα πάλι το κοκόρι κάνεις -όρε λεβεντιά η κρητη μαναμου-
ΑπάντησηΔιαγραφή