Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΑ ΜΥΘΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ: Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΥΘΟΣ:

«Το ΠΑΣΟΚ “φούσκωσε” το έλλειμμα του 2009»


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Πρώτον: Αυτή η θεωρία συνομωσίας κατέρρευσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα στατιστικά στοιχεία και το έλλειμμα του 2009.

Αποδείχτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το πρόβλημα για τη χώρα δεν δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά από την προβληματική αποτύπωσή της μέχρι το 2009. Για το θέμα αυτό στην επιστολή – απάντησή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009, ο Επίτροπος Almunia, σημειώνει: «Η πλήρης εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης εξαρτάται όχι μόνο από την ποιότητα («ορθότητα») των δεδομένων, αλλά και από τη συχνότητά τους. Μολονότι δεσμεύεται από το νόμο, η Ελλάδα διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το θέρος του 2009»

Ως προς την “ποιότητα” των στατιστικών στοιχείων, το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της Αξιοπιστίας των Ελληνικών Δημοσιονομικών Στατιστικών, που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 αναφέρει: «Η αναθεώρηση των στοιχείων της Κεντρικής Κυβέρνησης που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. επί κυβέρνησης Καραμανλή) δεν οφείλεται σε αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν συνεισφέρει οι διάφοροι φορείς αλλά στο γεγονός ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην Ε.Σ.Υ.Ε. οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Αυτό δηλαδή που άλλαξε στη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου (σ.σ. επί κυβέρνηση Παπανδρέου) είναι ότι καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών.»

Από το Νοέμβριο του 2010, η Eurostat για πρώτη φορά ήρε κάθε επιφύλαξη σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

Δεύτερον: Είναι κοινή πλέον παραδοχή ότι το έλλειμμα του 2009 όντως ξεπέρασε τελικά το 15%.

Στις 21 Οκτωβρίου 2009 η ελληνική κυβέρνηση με τα στοιχεία που είχε τότε στη διάθεσή της ανακοινώνει έλλειμμα 12,5% για το 2009.
Στις 22 Απριλίου 2010, η Eurostat, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, ανακοινώνει έλλειμμα το 2009 στο 13,6%. Ακόμα και αυτό όμως συνοδευόταν από «αστερίσκους» και επιφυλάξεις για την «ποιότητα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Τον Νοέμβριο του 2010, ολοκληρώνεται η συνεργασία της ανεξάρτητης από το 2010 Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με την Eurostat για την καταγραφή του ελλείμματος του 2009. Το έλλειμμα αναθεωρείται στο 15,4% του ΑΕΠ. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας η Εurostat απέσυρε κάθε επιφύλαξη για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και πλέον η Ελλάδα έχει συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες κοινοποιήσεις δεδομένων χωρίς καμία επιφύλαξη από τις Ευρωπαϊκές αρχές.
Στην Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009, ο παράγοντας, ο οποίος περισσότερο απασχόλησε τις μαρτυρικές καταθέσεις ήταν η αναταξινόμηση των 17 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα στοιχεία ελλείμματος. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Πόρισμα της Επιτροπής «δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υπήρχε η δυνατότητα μη ένταξής τους στα στοιχεία ελλείμματος, εφόσον η χώρα έπρεπε να εναρμονιστεί με τη μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. (την ΕΣΟΛ 95)».

Ακόμη και η Ν.Δ. που υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι το έλλειμμα του 2009 «διογκώθηκε» τεχνητά, πλέον αποδέχεται και υπογράφει ότι όντως το έλλειμμα του 2009 ξεπέρασε το 15%.
Ήδη από τις 4 Απριλίου 2012, ο αρχηγός της Ν.Δ., Α. Σαμαράς, σε άρθρο του στους New York Times, παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15%: «Greece has already implemented deficit-cutting measures of around 20% of GDP to curtail a deficit of 15% of GDP in 2009»
Στη σελίδα 16 της Εισηγητικής Έκθεσης για τον Προϋπολογισμό του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2012 από την ελληνική Βουλή, αναφέρεται το εξής: «Το 2011, δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, επιτεύχθηκε μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ συνολικά την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 6,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15,6% το 2009 σε 9,4% το 2011). Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.