Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Προοδευτικός συνασπισμός εξουσίας


Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ*


Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση συνευθύνης είναι η μόνη εφικτή συνεργασία που μπορεί να δώσει πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία αναδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές. Συνεργασία απαραίτητη, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση για μέτρα διάσωσης της χώρας.

Όμως, παράλληλα, πρέπει να αρχίσει αμέσως ένας ουσιαστικός πολιτικός και προγραμματικός διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για την συγκρότηση μιας ευρύτατης, πολύχρωμης και πολυφωνικής, συμπαράταξης στο πρότυπο του ιταλικού κεντροαριστερού συνασπισμού της «Ελιάς». Σε αυτόν τον διάλογο μπορούν να συμμετάσχουν το ΠΑΣΟΚ, η «Δημοκρατική Αριστερά», οι Οικολόγοι-Πράσινοι, δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, πολιτικές κινήσεις του μεταρρυθμιστικού χώρου, ομάδες προοδευτικών πολιτών και ανένταχτες προσωπικότητες.

Αν υπάρξουν η πολιτική βούληση και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, μια τέτοια δύναμη είναι απολύτως ρεαλιστικό να συγκροτηθεί. Η διαμόρφωση ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς και ενός προγράμματος  ριζικών τομών και σύγχρονων μεταρρυθμίσεων -σε κράτος, οικονομία και κοινωνία- μπορεί να ωθήσει στην συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Οι πολίτες περιμένουν…!

 
* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.