Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ο Τσίπρας τα δίνει όλα για την εξουσία...και οι αντιδράσεις


Το δημοσίευμα από το New Post δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα. Ο Αλέξης Τσίπρας κι όσοι μαζί του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν να πλησιάζει στην εξουσία γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς συμμαχίες.
Αυτή τη φορά, δεν θα πουν "απελθέτω  τω ποτήριω τούτο", αφού ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν πολλές παρεκτροπές και άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση της εξουσίας επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους κακούς μνημονιακούς που παρέδωσαν τη χώρα και δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα....

Όμως, ποιοι είναι οι σύμμαχοι; Η ΔΗΜΑΡ; οι αποχωρήσαντες του ΠΑΣΟΚ; το "νέο" ΠΑΣΟΚ; κεντροαριστερά σχήματα και δορυφόροι που κινούνται στο πολιτικό στερέωμα;

«Όποιος δεν έχει συμμάχους φτιάχνει», υποστηρίζει το δημοσίευμα, εξηγώντας ότι αυτή είναι μάλλον η λογική που επικρατεί  το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία αποφάσισε να κάνει πράξη ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στο κεντροδεξιό Καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ.

Τί είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας όταν πριν από λίγο καιρό δήλωνε στην κρατική τηλεόραση ότι θα συνεργαστεί και με τον διάβολο προκειμένου να φύγει η Κυβέρνηση Σαμαρά;
Ίσως αυτό που εξέφρασε με σαφή τρόπο διαχωρίζοντας την ΝΔ του  Καραμανλή από αυτή του Σαμαρά. «Αυτοί που κυβερνούν είναι ακραίοι και ο Αντ. Σαμαράς είναι περιστοιχισμένος από ακροδεξιούς είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ και τον Γ. Αυτιά ποντάροντας στα δημοκρατικά αισθήματα,πέραν των νοικοκυραίων και  των μετριοπαθών δεξιών.

Η αλήθεια είναι ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και τη καταγραφή της γενικότερης πολιτικής κατάστασης  τα στελέχη της Κουμουνδούρου βλέπουν τα πράγματα να φτάνουν  σε ένα αδιέξοδο εάν και εφόσον κάποια στιγμή η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Το μεγάλο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας καταγράφονται μόνο δυο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αφού στη χώρα αυτή έχουμε συνηθίσει να ψηφίζουμε ανάμεσα σε δύο (τον κιθαρίστα ή τον ντράμερ που έλεγε η Αριστέα Μπουγάτσου), τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να  κυβερνήσουν συμμαχώντας με άλλους κομματικούς μηχανισμούς.

«Είναι φανερό ότι η ΔΗΜΑΡ εάν δεν απεγκλωβιστεί από την Κυβέρνηση αυτή σύντομα ή θα διαλυθεί ή θα αφομοιωθεί από το κόμμα  του Αντ. Σαμαρά» πιστεύουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και θεωρούν ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ. «Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μετεκλογικό αδιέξοδο αφού είναι δεδομένο ότι για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζονται σοβαρές κυβερνητικές συμμαχίες».

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι έπρεπε να πάρει τα ρίσκα του και να αναφερθεί στην ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ παράλληλα άνοιγε και τον δρόμο για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της ΝΔ  που διαφωνούν με τα μνημόνια και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

"Στην κρίση δεν υπάρχει δεξιός και αριστερός. Όλοι οι άνθρωποι το ίδιο υποφέρουν και σε όλων τα σπίτια υπάρχουν άνεργοι", έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. "Η πείνα και η εξαθλίωση αφορά όλους τους ανθρώπους. Ένα κόμμα της δεξιάς που θα είχε μια αντιμνημονιακή λογική θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα".

Έτσι για να καθησυχάσει τους δεξιούς ψηφοφόρους που είναι καχύποπτοι μπροστά σε μια τέτοια συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα.

«Η ΝΔ του Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με την ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ανέλαβε την τύχη της χώρας το 1974. Εκείνος νομιμοποίησε το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ήθελε την σύγκλιση» τόνισε με έμφαση. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι πολιτικά διαφωνεί με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ανέφερε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος από το Βελιγράδι το 2003  απευθυνόμενος προς τον Ελληνικό λαό είχε πει. «Ήρθα για να ενώσω και όχι για να διχάσω».

Ανέφερε ακόμα ένα παράδειγμα ενός νεοδημοκράτη ψηφοφόρου πού σήμερα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει στο ποιο θα είναι αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος. Θωρούν ωστόσο σημαντικό ότι έριξαν τον σπόρο για άλλου είδους διεργασίες στον χώρο της ΝΔ. Για διεργασίες που έμοιαζαν αδύνατες μέχρι πρότινος αφού ο Αντ. Σαμαράς εμφανιζόταν πάντα να εκβιάζει τις καταστάσεις.

Όμως, όσο και να νερώνει το κρασί ο Αλέξης, οι πολλές και βίαιες ανατροπές στην στάση του κόμματός του φέρνουν αντιδράσεις στο εσωτερικό και τις συνιστώσες του μς πρώτη και καλύτερη την πασοκογενή. Έτσι, η βουλευτής Β΄ Αθηνών, Σοφία Σακοράφα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρόδωσε» τον αγώνα κατά του Μνημονίου και ότι επέδειξε «θρησκευτική λατρεία» προς τον Ομπάμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει «ιδεολογικό έλλειμμα» και «έλλειψη αξιοπιστίας» στο κόμμα της Αριστεράς, μιλώντας για «αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης» και για επιλογές «που μας καθιστούν αναξιόπιστους».
Στην ομιλία της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Στη συνάντηση Πέρες αποτύχαμε να δώσουμε στίγμα, στη συνάντηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δώσαμε ένα στίγμα εξαιρετικά μαλακό, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα που ακολουθεί η χώρα μας αδύναμο, στη συνάντηση με Σόιμπλε δε βγήκε ξεκάθαρο στίγμα στην ελληνική κοινωνία, ενώ στη δε συνάντηση με το ΔΝΤ το στίγμα υπήρξε μάλλον στρεβλό, αφού αντί να βγει προς τα έξω η υπαναχώρηση του ΔΝΤ ως προς το μνημόνιο, βγήκε προς τα έξω μια θρησκευτικού τύπου λατρεία προς τον Ομπάμα και τις αξίες του αμερικανικού έθνους», κατηγορώντας τον  Τσίπρα ότι εξέφρασε «μια αγιοποίηση του αμερικανικού πολιτισμού» και προχώρησε «προς τα έξω σε εύσημα κυβερνησιμότητας και προς τα μέσα σε δηλώσεις νομιμότητας».

Τελικά, ο δρόμος για την εξουσία δεν είναι στρωμμένος με μαρμελάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.