Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Προσλήψεις στο δημόσιο: Οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας και οι πυροσβέστες


Το τελευταίο χρονικό διάστημα…
·        Ξαναθυμηθήκαμε με ένα γράφημα το πάρτι σπατάλης των εμπρηστών του Καραμανλή (βλ.εδώ ) αλλά και μέσα από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (βλ. εδώ )
·        Ξαναθυμηθήκαμε το ρουσφετολογικό όργιο της ίδιας περιόδου 2004-2009 στο πρόσωπο του Ευρυπίδη  Στυλιανίδη (βλ. εδώ )
·        Ξαναθυμηθήκαμε τα στατιστικά όργια της ίδιας περιόδου, με αφορμή το ανεκδιήγητο non paper κάποιων Καραμανλικών: (βλ. εδώ )
Γενικά, ξαναθυμήθηκε ο κόσμος ποιοι έβαλαν την πυρκαγιά στη χώρα, έλεγαν ότι είναι «φωτίτσα» και μετά φυγομαχώντας έλεγαν στους επόμενους να τη σβήσουν!  Τώρα έρχεται στην επιφάνεια το συνολικό όργιο προσλήψεων μέχρι το 2009, την ώρα που η Ελλάδα βυθιζόταν στην κρίση: βλ. εδώ από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Το άρθρο παραθέτει πίνακα σύμφωνα με τον οποίο οι προσλήψεις πάσης φύσεως (μόνιμοι, συμβασιούχοι, αορίστου, stagiaires) επί Ν.Δ. (από 3/2004 – 06/2009) ξεπέρασαν τις 865.000.
·        Το νούμερο είναι όντως εντυπωσιακό, αν και προφανώς περιλαμβάνει π.χ. και τις ανανεώσεις συμβάσεων μέσα στην πενταετία της καταστροφής.
·        Αυτό όμως που είναι πολύ ενδεικτικό είναι ότι το 2008, σε καιρό διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση Καραμανλή πραγματοποίησε 112.716 νέες προσλήψεις, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2009 (έτος “νοικοκυρέματος”, όπως έλεγαν τότε στην κυβέρνηση, η οποία μάλιστα καλούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συναίνεση για την οικονομία) πρόλαβε να εγκρίνει άλλες 65.061 θέσεις.Συγκριτικά μάλιστα με το αντίστοιχο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2008, παρατηρήθηκε το α’ εξάμηνο του 2009 αύξηση 35,2% (!) στον αριθμό των προσλήψεων.
·        Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι περισσότερες μάλιστα από τις 865.000 προσλήψεις -το 57% - έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ (!) καθώς αφορούσαν συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως το μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, περιοριζόταν στο 19%.
Και τέλος το σημαντικότερο που αναδεικνύει το άρθρο:
·         Η αντίστροφη πορεία της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο άρχισε μετά τις εκλογές του 2009.
·         Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, στο Δημόσιο απασχολούνταν 108.000 λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με το 2009, καθώς είχαν απομακρυνθεί 35.000 μόνιμοι υπάλληλοι, 51.000 συμβασιούχοι και 22.000 απασχολούμενοι με προγράμματα Stage.
·         Η μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίστηκε και το 2011 με αποχώρηση άλλων 90.000 εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση των ρουσφετολογικών stage στο δημόσιο, ο άμεσος δραστικός περιορισμός των συμβασιούχων, το πάγωμα προσλήψεων παντού εκτός από ελάχιστα πράγματα σε υγεία, παιδεία και αστυνομία που είχαν πραγματικές ανάγκες και η υπαγωγή ΟΛΩΝ των προσλήψεων (είτε συμβασιούχων, είτε αορίστου, είτε μονίμων) στο ΑΣΕΠ, ήταν όλες αποφάσεις ΠΡΙΝ το Μνημόνιο, αποφάσεις που λήφθηκαν μέχρι το τέλος του 2009.
Υπήρξε κυβέρνηση στην Ελλάδα που το πρώτο πράγμα που αποφάσισε ήταν όχι να προσλάβει κι άλλους αλλά να πει “stop” στην περαιτέρω διόγκωση του δημοσίου; Μόνο μία. Η κυβέρνηση Παπανδρέου. Και όμως αυτή η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι «άργησε», ότι δεν έκανε τίποτα για μήνες. Όταν μέσα σε ελάχιστες μέρες από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 πήρε την σημαντικότερη πολιτική απόφαση και την απόφαση με το βαρύτερο πολιτικό κόστος για την ελληνική πραγματικότητα που πήρε ποτέ ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες: σταμάτησε να διογκώνει το δημόσιο.
Περιττό βέβαια να υπενθυμιστεί ότι η Ν.Δ. που γονάτισε το δημόσιο στο ρουσφέτι, μετά τις εκλογές πολέμησε λυσσαλέα κάθε απόφαση για περιορισμό του δημοσίου – αλλά ταυτόχρονα κατηγορούσε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι δεν έπαιρνε μέτρα! Για παράδειγμα, στις 23/10/2009, ο Αντώνης ο Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις αποφάσεις της τότε κυβερνητικής επιτροπής σχετικά με τα STAGE:
 «Ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά. Ευθύνη της Ν.Δ., για την οποία και προσωπικά δεσμεύομαι, είναι να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη». (βλ. εδώ )
Πηγή Smart Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.