Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

το φορολογικό πυροδοτεί εξελίξεις...


Παρά την "αισιοδοξία" Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης και τη συμφωνία των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, το φορολογικό αναδείχθηκε σε πρώτου μεγέθους  σημείο τριβής ανάμεσα στους εταίρους αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην τρόικα ότι με το φορολογικό, το οποίο παρουσίασε ως τη μεγάλη μεταρρύθμιση, θα εισπράξει 2,5 δις ευρώ ώστε να επιτύχει μείωση του ελλείμματος τη διετία 2013-2014. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει περιθώρια και οφείλει να βρει τρόπο για να εισπραχθεί το ποσό αυτό.

Ο Στουρνάρας δεν κατάφερε να αποφύγει τη "εύκολη" λύση να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα από τους φορολογούμενους. Αυτό βέβαια, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και η τρόικα αυτόματα θα ζητήσει τα νέα μέτρα, ένα αίτημα που θα κλυδωνίσει συθέμελα την κυβέρνηση συνεργασίας.

Για πολλούς βουλευτές, η επομένη της ψήφισης του μνημονίου σηματοδοτούσε μια "νέα βουλή". Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ψήφισης του φορολογικού;
Η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, υπό την πίεση και των εταίρων της, αλλά είναι αμφίβολο πόσο μπορεί ο καθένας από αυτούς να ενημερώνεται με τον ρυθμό που γίνονται οι αλλαγές.

Ήδη ακούγονται γκρίνιες τόσο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές για τη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών και έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα λόγω της απουσίας ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι η μεσαία τάξη θα χτυπηθεί άλλη μια φορά από τα μέτρα, είναι και ο λόγος που η Ν.Δ βλέπει τις δυνάμεις της να αποσκιρτούν προς την Χρυσή Αυγή. Είναι επίσης, κατανοητό ότι η προσέγγιση Σαμαρά με βουλευτές-στελέχη του ΠΑΣΟΚ δυσαρεστεί μερίδα δεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι στρέφονται στον Καμμένο και την Χρυσή Αυγή.

Είναι δε ορατό πια το ενδεχόμενο, όπως επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, της φθοράς της εικόνας του Αντώνη Σαμαρά.

'Όσο περνά ο καιρός- γίνεται όλο και πιο κατανοητό- ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο Παπανδρέου. Αποδεικνύεται όλο και περισσότερο- κι ας προσπαθούν να το θάψουν τα συμφέροντα- ότι όλοι ακολουθούν την πολιτική που χάραξε ο Παπανδρέου και που αν δεν είχαν την άκρατη φιλοδοξία της αναρρίχησης στην εξουσία, τα δεδομένα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα. Ο Σαμαράς είναι πλέον προδιαγεγραμμένο ότι θα τα βρει όλα αυτά  σύντομα μπροστά του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.