Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Στο δρόμο της προδοσίας και ο Χριστόφιας...

Η Λευκωσία συμφώνησεμε την Τρόικα το Μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το Μνημόνιο θα συζητηθεί στο σημερινό Εurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ η οριστική έγκρισή του αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Κύπρος θα γίνει η τέταρτη στη σειρά χώρα της ευρωζώνης που οδηγείται σε Μνημόνιο, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Με την εξέλιξη αυτή καταρρίπτεται ο μύθος που καλλιεργήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ό,τι δηλαδή υπήρχε για την χώρα εναλλακτική λύση, την οποία δεν προέκρινε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με το κόμμα του, το ΑΚΕΛ, συνεχιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την Τρόικα και το Μνημόνιο, όπως υποστήριζαν οι πολέμιοι του Παπανδρέου ότι έπρεπε να πράξει και εκείνος.
Ο Χριστόφιας στράφηκε στη Μόσχα και το Πεκίνο, ζητώντας διμερή δάνεια, ωστόσο ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θέλησαν να αναλάβουν τον παραμικρό κίνδυνο.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο έχουν ανευρεθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και θα υπάρχουν εγγυημένα δημόσια έσοδα.

Η μόνη λύση που απέμεινε στον κ. Χριστόφια ήταν οι εταίροι και το ΔΝΤ, δηλ. η Τρόικα, αφού η χρεοκοπία δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή, παρά μόνο αναγκαστική. Παρατηρητές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση του Κύπριου Προέδρου να ζητήσει στήριξη επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Πάντως, πριν από τη λήψη της οριστικής απόφασης από τους εταίρους και το ΔΝΤ, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει για έγκριση και να υπερψηφιστούν από τη Βουλή, περίπου 20 προαπαιτούμενα νομοσχέδια που αφορούν μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και επιβολής φόρων και να εγκριθεί από τη Βουλή και ο Προϋπολογισμός του 2013.
Το Μνημόνιο θα φέρει μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα, «πάγωμα» της ΑΤΑ μέχρι να καταργηθεί, αύξηση της φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.
Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, τα παραπάνω μέτρα θα πλήξουν 38.000 δημοσίους υπάλληλους, 45.000 εξαρτώμενους δημοσίων υπαλλήλων, 44.000 ωρομίσθιους, 12.744 πολύτεκνες οικογένειες και 23.000 τρίτεκνες οικογένειες.
Τα μέτρα αναμένεται να βαθύνουν την ύφεση που πλήττει την κυπριακή οικονομία, ενώ θα αυξήσουν την ανεργία που ήδη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Μήπως αυτά θα πρέπει να βάλουν σε σκέψη όλους αυτούς του λεγόμενους "αντιμνημονιακούς", ότι η καραμέλα που μασούσαν τόσο καιρό, η πρόταση για εξεταστική, απλά απροποσανατόλισαν το λαό;
Μήπως η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο από την έλλειψη πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας;
Μήπως η προδοσία ΔΕΝ είναι το Μνημόνιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.