Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την Χρυσή Αυγή

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνέντευξή του για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή και το φαινόμενο του νεοναζισμού αποφάνθηκε ότι μόνο ποινικά μπορεί να αντιμετωπισθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, δεδομένου ότι «το άρθρο 29 του Συντάγματος δεν προβλέπει απαγόρευση πολιτικού κόμματος».

Αν και ο Βενιζέλος είχε προετοιμάσει για κατάθεση αιτήματος να τεθεί το φασιστικό κόμμα εκτός νόμου, προφανώς συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν ήταν συνταγματικά εφικτό.
Βέβαια, ακόμη και να ήταν, η απαγόρευση δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αφού θα ίδρυαν άλλο κόμμα΄, κι άλλο, κι άλλο.

Έτσι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι: «πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι κρίσιμες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και να γίνουν τροποποιήσεις για τα εγκλήματα που διαπράττει η Χρυσή Αυγή».
«Τα εργαλεία για την καταπολέμηση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κανονισμός της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε την άμεση ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, ώστε να υπάρξει μια διακομματική πρωτοβουλία εναντίον του ακροξεδιού κόμματος.
«Προτείνουμε να συσπειρωθούν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ανεξάρτητα από τις μνημονιακές ή αντιμνημονιακές απόψεις τους. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχτεί τα φαινόμενα αυτά του ναζισμού. Δεν παίζουμε με αυτά», τόνισε υπογρμμίζοντας, παράλληλα, την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην επικίνδυνη επιρροή της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία, τα σχολεία, την εκκλησία και τα ΜΜΕ.

Βέβαια, ανταπόκριση στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε.: «Ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του για το ότι πριν λίγο καιρό αισθανόταν ευχαριστημένος που είναι η Χρυσή Αυγή «στη μόδα» και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το γεγονός ότι το μνημονιακό μπλοκ προσπάθησε και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θεωρία των δύο άκρων για να εξομοιώσει τη φασιστική βία με τις λαϊκές κινητοποιήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «οι αιτίες της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς πρέπει να αναζητηθούν πρώτα και κύρια στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία και στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική που περιθωριοποιεί τα ασθενέστερα στρώματά της.
Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η θεσμική της απαγόρευση δεν πρόκειται να ανακόψει την άνοδο του φασισμού, αντίθετα θα ενισχύσει το εξολοκλήρου ψεύτικο, αντισυστημικό της προφίλ. Τα μνημόνια θρέφουν το φασισμό και απειλούν τη δημοκρατία. Η απάντηση στην Χρυσή Αυγή θα έλθει μέσα από την ενωτική συμπόρευση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, από την αποκάλυψη του βαθύτατα συστημικού της ρόλου» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Από την πλευρά της Ν.Δ δεν είναι τυχαίο που δεν καταγράφηκε κάποια αντίδραση.  
Παράλληλα δημοσιοποιήθηκε έκθεση του  Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αθηνά, με έδρα τη Βουδαπέστη για δέκα ακροδεξιές ομάδες που ασκούν εξτρεμιστική βία στην Ελλάδα. (Το Αθηνα είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε μετά τους έξι φόνους Ρομά στην Ουγγαρία, τους οποίους διέπραξαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς Ομάδας Θανάτου.)
Το Ινστιτούτο κατέγραψε τις ομάδες αυτές που βρίσκονται σε άνθιση στην Ελλάδα και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως «δορυφόροι» της Χρυσής Αυγής.

Η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού δεν μπορεί να γίνει με απλά νομικά μέτρα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αφελή συνθήματα και απολιτικό λόγο. Δεν μπορεί να αποτελεί ή να ένέχει θέση εργαλείου επιβίωσης ενός πολιτικού αρχηγού.
Χρειάζεται συστράτευση κοινωνική και πολιτική. Λόγο πολιτικό και πειθώ. Οφείλει όλος ο δημοκρατικός χώρος να συνειδητοποιήσει ότι ανεξαρτήτως φάσματος ιδεολογικής τοποθέτησης μεταξύ τους, η συνεργασία είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί το μόρφωμα του νεοφασισμού. 
Η κοινωνία είναι εκείνη που θα απομονώσει τα φαινόμενα αυτά. Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με την συνεχή αμφισβήτηση των θεσμών αυτό είναι δύσκολο εγχείρημα που όμως αποτελεί πρόκληση για τις δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.