Και ξαφνικά, τέθηκε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα στη κατεύθυνση της απλής αναλογικής στην ατζέντα των κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας.
Το σύνηθες όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα μικρά κόμματα της Αριστεράς να ζητούν απλή αναλογική και τα μεγάλα κόμματα εξουσίας να προτάσσουν την ανάγκη "στέρεων" κυβερνήσεων. Όπου "στέρεο" βλέπε μονοκομματικό εν Ελλάδι, γιατί σε άλλες χώρες της Εσπερίας λύσεις και συνεργασία κομμάτων υπάρχει από χρόνια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κλυδωνισμών επί κυβερνητικών κρίσεων.
Βέβαια, η ξαφνική αυτή στροφή προς την απλή αναλογική από τα κόμματα που της προσάπταν την δυνατότητα διάλυσης του πολιτικού συστήματος εξηγείται σχετικά εύκολα.
Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίζαμε έχει διαλυθεί και τα ποσοστά των άλλοτε κραταιών κομμάτων καταποντίζονται. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, παρότι δεν συνάδουν με τις συνήθειες των Ελλήνων πολιτικών θεωρούνται αναγκαία συνθήκη επιβίωσης.
Η πρώτη πάντως, δημόσια δήλωση επί του θέματος έγινε από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε πάγια θέση υπέρ της απλής αναλογικής. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατά την προσφιλή πρακτική του τον τελευταίο καιρό, διαρρέει ότι έχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο απλής αναλογικής.
Η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά στη φάση αυτή ένα τέτοιου τύπου εκλογικό σύστημα την εξυπηρετεί πολλαπλά.
Αποτρέπει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρεισφρήσει ένα νέο κόμμα, με αναφορά στο ευρύτατο κοινωνικό κέντρο.
Σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ κινδυνεύει να μείνει χωρίς κυβερνητικούς συμμάχους, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταρρέουν και δεν θα συγκεντρώσουν "ευπρεπή" ποσοστά. Παράλληλα, το γνωστό bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που προβλέπει ο εκλογικός νόμος δεν εξυπηρετεί πλέον καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβάλει στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση.
Βεβαίως για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων, διαφορετικά εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κλειδί και εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει ένα σύστημα «απλής και άδολης» αναλογικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.