Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Νέα μέτρα λιτότητας στην Ιρλανδία στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας από Ε.Ε και ΔΝΤ

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα ένα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Ρόιτερς.
Τα μέτρα αναμένεται να δοκιμάσουν τόσο την υπομονή των πολιτών όσο και να αποτελέσουν ένα τέστ για την ελαστικότητα της οικονομίας. 

Η Ιρλανδία, της οποίος το πρόβλημα προσδιοριζόταν στο τραπεζικό σύστημα, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων. Είναι μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη, όμως διατηρεί ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. 

Ο υπουργός εξωτερικών, Ίμον Γκίλμορ, δήλωσε ότι «Ο προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85 τοις εκατό των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν».
Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων –τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. 

Η προσεκτική εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας της Ιρλανδίας, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τις εντυπώσεις των επενδυτών και έχει βοηθήσει τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων για το 2020, στο 4,5 τοις εκατό. 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, παρά την ανεργία που έχει φτάσει στο 15% και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να πληρώσουν τα δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δοκιμάσει ακόμα περισσότερο την υπομονή των πολιτών. 

Ο Μάικλ οΡάιλι, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι :«Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις».
Είναι πλέον προφανές ότι η έξοδος από την κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ, όπως είχε προτείνει και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από το 2010 με ευρωομόλογα, φόρο Τομπιν κλπ.
Σύμφωνα με τον Παπανδρέου άλλωστε, δεν είναι μόνο κρίση χρέους και δεν αφορά μόνο στις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά " είναι και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη αναπτυξιακή ανάπτυξη, με ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την εκπαίδευση και την έρευνα".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.