Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Η Μέρκελ οδηγεί την ΕΕ σε ...ανορεξία


Ο ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, η οποία, όπως υποστήριξε, οδηγεί την Ευρώπη σε "ανορεξία".


Προσκεκλημένος στο συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο στη διάρκεια του οποίου θα εγκριθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα των οικολόγων ο Γκάμπριελ, τόνισε  "Το καθεστώς που έχει επιβάλει η Μέρκελ στη Ευρώπη έχει εν τω μεταξύ οδηγήσει σε ανορεξία" .

Ο Γάμπριελ αναφέρθηκε επίσης, στην ανεργία των νέων στις γειτονικές με τη Γερμανία δημοκρατίες, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα. "Σε αυτούς τους νέους που θα οικοδομήσουν την Ευρώπη σε μερικά χρόνια, πρέπει να τούς δώσουμε μια άλλη Ευρώπη", τόνισε, χειροκροτούμενος από τους περίπου 800 αντιπροσώπους του κόμματος των Πρασίνων.

"Το σύνθημα της κυβέρνησης Μέρκελ, κάντε οικονομία, κάντε οικονομία, πρέπει να σταματήσει", τόνισε από την πλευρά του ο έτερος πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος παρομοίασε τη Μέρκελ με ένα δάσκαλο κολύμβησης, ο οποίος βλέπει τους κολυμβητές να πνίγονται (τις χώρες της ευρωζώνης, θύματα της κρίσης) και αντί να βουτήξει στο νερό να τους σώσει, συνεχίζει να τους μαθαίνει πώς να κολυμπούν.

Ο Γκάμπριελ προειδοποίησε τη Γερμανία "πρωταθλήτρια στις εξαγωγές" ότι η οικονομική κρίση μπορεί να φθάσει και στην ίδια, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

"Εάν πιέζει κανείς τις 27 χώρες να κάνουν οικονομία ταυτόχρονα, καταλήγει να έχει και ο ίδιος προβλήματα", προειδοποίησε ο ηγέτης του SPD.

Στη Γαλλία, οι σοσιαλιστές κατήγγειλαν την "εγωιστική αδιαλλαξία" της Μέρκελ "καγκελαρίου της λιτότητας", η οποία "δε σκέφτεται τίποτα άλλο από τις αποταμιεύσεις των καταθετών στη Γερμανία, από το εμπορικό ισοζύγιο που έχει καταγραφεί από το Βερολίνο και από το εκλογικό της μέλλον".

Οι φωνές αντίδρασης στην πολιτική λιτότητας πληθαίνουν τόσο μέσα στην ίδια την Γερμανία, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ζήτημα είναι αν θα προλάβουν να ανατρέψουν την κατάσταση πριν η Μέρκελ τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.