Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ζητείται αδίκημα

του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου

Θα θυμάστε, ελπίζω, όσοι τιμάτε με την προσοχή σας αυτήν τη στήλη ότι μόνο σοβαρά δεν αντιμετώπισα τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ και όσα ακολούθησαν. Και νομίζω ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την εκτίμησή μου. Από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι οι εξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους είχαν δηλώσει εισοδήματα που δικαιολογούν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία, η κατηγορία ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών διέγραψε τα ονόματά τους για να τους προστατεύσει πάει περίπατο.

Φαίνεται, όμως, ότι οι αρμόδιοι για τη διεξαγόμενη έρευνα διακατέχονται από την εμμονή ότι ο Παπακωνσταντίνου κάτι πρέπει να έχει κάνει. Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός, αλλά κάπου αρχίζω να σχηματίζω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά στο μάλλον παράδοξο φαινόμενο να έχουμε τον κατηγορούμενο και να ψάχνουμε να βρούμε το αδίκημα που πρέπει να έχει διαπράξει.

Απ' όσα διαβάζω, εκείνο που πλέον ερευνάται είναι οι δύο παρατάσεις που έδωσε ο Παπακωνσταντίνου σε νόμο του Αλογοσκούφη, σύμφωνα με τον οποίο όσοι είχαν χρήματα σε ξένες τράπεζες μπορούσαν να τα «επαναπατρίσουν» χωρίς τον κίνδυνο να τους επιβληθούν εξοντωτικά ή έστω βαριά πρόστιμα. Ερευνάται, λοιπόν, αν και ποιοι από τους αναφερόμενους στην περίφημη λίστα μετέφεραν χρήματα από ξένες τράπεζες σε ελληνικές, για να διερευνηθεί στη συνέχεια αν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς έχουν σχέση με τον Παπακωνσταντίνου και να εξαχθεί έτσι το συμπέρασμα ότι προς χάρη τους έδωσε την παράταση.

Αν μου έπεφτε στα χέρια αστυνομικό μυθιστόρημα με ανάλογη πλοκή θα είχε καταλήξει οπωσδήποτε στα σκουπίδια. Και για περισσότερους του ενός λόγους.
Πρώτον, γιατί αν είναι ύποπτος ο υπουργός που παρέτεινε την ισχύ ενός νόμου, είναι περισσότερο ή έστω το ίδιο ύποπτος εκείνος που τον συνέταξε και τον ψήφισε.

Δεύτερον, γιατί όποιος είχε χρήματα στη συγκεκριμένη τράπεζα θα είχε μάθει από τις εφημερίδες για τη λίστα και δεν θα περίμενε τις συμβουλές ή την προστασία του όποιου Παπακωνσταντίνου.

Και τρίτον, οι μεταφορές χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα είναι υπόθεση δύο ή τριών ημερών και η παράταση διήρκεσε συνολικά πάνω από έναν χρόνο. Προς τι αυτό; Δυσκολεύονταν να αποφασίσουν τι θα κάνουν ή θα πήγαιναν με τα πόδια στην Ελβετία να φέρουν τα λεφτά;

bartzinopoulos@hotmail.com

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.