Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Tα σχέδια Σαμαρά -σχεδία για Βενιζέλο;


O Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Είχαμε δημοσιευσει και παλαιότερα ότι δεχεται εισηγήσεις για "νέο φορέα" με νέο όνομα  που θα παραπέμπει σε νέες ανανεωτικές προοπτικές.


Όλες οι εισηγήσεις αλλά και η δική του άποψη στρέφονται γύρω από ένα διευρυμένο χαρακτήρα, που θα προσδώσει στο νέο κόμμα, ευρωπαϊκές προδιαγραφές και αερα και θα καταστήσει δυνατή την προσέλκυση ψηφοφόρων και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, ισοσταθμίζοντας τυχόν απώλειες από εσωκομματικές αντιδράσεις.


Ο Σαμαράς και οι ομάδα του αντιλαμβάνονται ότι πια η πολιτική σκηνή αναζητά έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που δεν θα έχει σχέση με τα πολιτικά πεπραγμένα του παρελθόντος.

Επίσης, η ρευστότητα που υπάρχει αυτή της στιγμή στο πολιτικό σκηνικό, ωθεί την λαική ψυχολογια προς ένα "μνημονιακό" κι ενα "αντιμνημονιακό" δίπολο. Στοχεύουν λοιπόν στη νέα κεντροδεξιά που θα απορροφήσει τη μεγάλη διαρροή από τη ΝΔ προς χώρους είτε συγγενείς είτε ακόμα και ιδεολογικά διαφορετικούς, η οποία αναμένεται να προκύψει από την οργή των πολιτών οι οποίοι εμφανίζουν δυσπιστία στις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει φως στο τούνελ και θα θεωρήσουν ότι παραπλανώνται.
Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο Σαμαράς θα θελήσει να αποφύγει τη μοίρα του Παπανδρέου προσφεύγοντας σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Με αυτόν θα διατηρήσει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικα μικρή, ενώ θα υπερκεράσει τις προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων- ιδιαίτερα του Βενιζέλου - που θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο Σαμαράς δεν είναι ο κυρίαρχος της συγκυβέρνησης. Προκειμένου να μην εγκλωβισθεί και γνωρίζοντας ότι οι δύο εταίροι του εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ούτε το εκλογικό σώμα ούτε η Ε.Ε.επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ο Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι εκείνος θα είναι που θα κάνει το βήμα πρώτος.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, άλλωστε θα συγκρατήσει και την χαλαρή ψήφο, με την οποία εκφράζεται η δυσφορία των πολιτών και όσων ψήφισαν την κυβέρνηση στις εκλογές και φυσικά ενισχύει συνήθως τα αντίπαλα κόμματα, αφού δημιουργείται  αρνητικό κλίμα για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.


Τις κινήσεις αυτές και τα σενάρια δεν μπορεί παρά να τα λαμβάνει υπόψη και ο Βαγγελης Βενιζέλος που βλέπει τη δημοσκοπική βύθιση του ΠΑΣΟΚ. Οι οποίες προσπάθειες του να ασκήσει πίεση στη κυβέρνηση ή να προσκομίσει όφελος έχουν πέσει στο κενό, πραγμα που δεν θα έπρεπε να τον ξαφνιάζει αφού το εκλογικό σωμα τείνει να προσφεύγει σε καταστάσεις κρίσεων στους σχηματισμούς που εμφανίζονται ισχυρότεροι και άρα, στο δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.
Το άνοιγμα όμως, του νέου κόμματος Σαμαρά ίσως να του λύσει το πρόβλημα που εχει να κανει με την δύναμη και την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει....
Γεγονός΄είναι ότι όλοι θα αναζητήσουν το επόμενο διάστημα τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλισεις και συνεργασίες προκειμένου να επιβιώσουν στο σκληρό τοπίο που επιβάλει η πολιτική λιτότητας και η αδυναμία, τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαίκό επίπεδο, να προσδιοριστεί το τέλος της διαδικασίας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.