Καταγγελία της απόφασης για την κατεδάφιση του οθωμανικού στρατοπέδου «Μαθιουδάκη» ΚαστοριάςΤην εκτροπή της λειτουργίας ανεξάρτητων θεσμών του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω πολιτικών πιέσεων καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.
Αφορμή για την καταγγελία αποτελεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού να μην χαρακτηρίσει ως μνημείο το κτήριο του στρατοπέδου
«Μαθιουδάκη» στην Καστοριά παρά το γεγονός ότι και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού είχαν εγγράφως αιτιολογήσει την ανάγκη χαρακτηρισμού του ως μνημείου.
Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οδηγεί οριστικά στην κατεδάφισή του κτηρίου.
Αν και αποτελεί παράδοση για το Υπουργείο να ακολουθείται η επιστημονική γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών, μετά από πολιτικές παρεμβάσεις η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΜΝ) και του αναπληρωτή υπουργού ανέτρεψε αυτή την παράδοση.
Αυτό δείχνει ότι θεσμοί οργάνωσης της κοινωνίας μας, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού που είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το κύρος τους και την αντικειμενικότητα των αποφάσεών τους, σήμερα καταλύονται μέσα από πολιτικές πιέσεις.
Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου "το κτήριο ανεγέρθηκε το 1903 ή 1904", ενώ "κατά την απελευθέρωση της Καστοριάς, στις 11 Νοεμβρίου 1912, δημοσιευμένες μαρτυρίες αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο κτήριο ως το ένα από τα δύο σημεία της πόλης όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία. Η χρήση του πέρασε στον ελληνικό στρατό ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1910 το αφήνει κενό. Εν τέλει, το 1930, η χρήση του κτηρίου επανέρχεται στον στρατό, ο οποίος με την παρεμβολή της πρόσκαιρης κατάληψής του από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και της αξιοποίησής του κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το διατηρεί σε λειτουργία μέχρι το 2000."
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κρίτωνα Αρσένη προς τον αναπληρωτή υπουργό:
«Θα ήθελα να ζητήσω την ανάκληση της απόφασης με την οποία δεν χαρακτηρίζεται ως μνημείο το κτήριο στρατωνισμού-διοίκησης του πρώην στρατοπέδου «Μαθιουδάκη» του Δήμου Καστοριάς στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).Προκαλεί εντύπωση ότι παρά τις σχετικές εισηγήσεις α) της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και β) της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, βάσει των οποίων το κτήριο συνδυάζει αρχιτεκτονικές, ιστορικές, πολεοδομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες, το ΚΣΝΜ μετά την άσκηση πολιτικών πιέσεων αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος διατήρησης του κτηρίου ερχόμενο σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών συμφωνεί και ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ. κ. Π. Τσολάκης, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με την Καστοριά.
Προκαλούν οι πληροφορίες ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση τοπικών αιρετών παραγόντων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να μην αποφασίσει το ΚΣΝΜ αντικειμενικά με βάση την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η λήψη αποφάσεων του ΚΣΝΜ με βάση πολιτικές πιέσεις και όχι με βάση την αντικειμενική αξία των εκάστοτε μνημείων όπως προβλέπει ο νόμος, αποτελεί προσβολή για το θεσμό και καθιστά την απόφαση παράνομη. Ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση ανάκλησή της και η λήψη μέτρων για την προστασία της αντικειμενικότητας του θεσμικού οργάνου και σας καλώ να το πράξετε το γρηγορότερο δυνατό.
Σας καλώ να σταθείτε στο ύψος του θεσμικού σας ρόλου, να ανακαλέσετε την απόφασή σας με την οποία το κτήριο αυτό δεν χαρακτηρίζεται ως μνημείο και να επιτρέψετε έτσι στην πόλη της Καστοριάς να διατηρήσει ένα κτίσμα-τοπόσημο που σφράγισε την ιστορία και τις μνήμες της.
»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.