Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Σκάνδαλο! Μεγαλοκαταθέτες «σήκωσαν» εκατοντάδες εκατ. ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο

Αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την Τρόικα.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters, με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.
Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.
«Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».
Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια για τα ποσά που μπόρεσαν να τραβήξουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ακολουθώντας τις πρακτικές αυτές, όπως και το πού κατέληξαν. Ας σημειωθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοιχτά ολόκληρη την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων και δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις.
Επίσης η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank η οποία δεν έθεσε κανένα όριο αναλήψεων στα υποκαταστήματά της στη Ρωσία.
Κι ενώ πολλοί μικροκαταθέτες Κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνάσματα για να σηκώσουν όλο το ρευστό. Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την ανθρωπιστική βοήθεια, ή την αγορά φαρμάκων, ακόμη και καυσίμων για αεροσκάφη.


Πηγή: iefimerida.gr 

1 σχόλιο:

  1. εντελώς προσωπικά το δηλώνω:
    ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ, οι Τζύμπριοι εφοπλισταί του City, σιγά μην χαρίσουν αμαχητί τα κεφάλαιά τους στη Γερμανία, όπως έπραξε η προδοτική τους κυβέρνηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.