Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Για τοκογλυφία κατηγορείται ο πρώην υφυπουργός Γ.Ανθόπουλος

Το ποσό των 200.000 ευρώ κατέβαλε ως εγγύηση ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών, Γιάννης Ανθόπουλος, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας.
Ο Ανθόπουλος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 10 κατηγορούμενοι, μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, που αφορά στην επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης.
Ο 64χρονος πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.
Ετσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.
Κατά το κατηγορητήριο, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ.
Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.
 
Εμείς να θυμίσουμε ότι ο Ανθόπουλος διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 θεώρησε ότι είναι απαίτηση του λαού να σηματοδοτηθεί η νέα πορεία για μια νέα σχέση μεταξύ κόμματος και πολίτη και δήλωσε ότι ο ίδιος θα εγγυηθεί προσωπικά τη νέα πορεία, ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες τομές στην ελληνική πολιτική, στη ζωή γενικότερα και όχι μόνο στο κόμμα.  Όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, ”ο Γιάννης Ανθόπουλος υπέγραψε την τροπολογία εν αγνοία και χωρίς την έγκριση συναδέλφων του, μέσα από μία απαράδεκτη διαδικασία, που δεν συνάδει με το ήθος και την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος. Επιπλέον, η όλη διαδικασία προώθησης της συγκεκριμένης τροπολογίας, εμπεριείχε πολιτικά λάθη και πρακτικές, που προσέβαλαν τις διαχρονικές αξίες και αρχές του Κινήματος, δημιούργησαν σύγχυση και απαράδεκτες σκιές για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο κρίσιμο θέμα της διαφάνειας και εξέθεσαν το Κίνημα”. 
 

2 σχόλια:

 1. Κάποιο λάθος γίνεται. Ο Ανθόπουλος διαγράφηκε επί Σημίτη 27-01-2004 και έστειλε επιστολή στον Κακλαμάνη. Δεν είχε σχέση με την υπόθεση Πάχτα αλλά με αυτή της Τεχνικής Ολυμπιακής.
  http://www.euro2day.gr/article/45515/ArticleDetails.aspx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 7/1 /2004 - Ο Κωνσταντίνος Σημίτης ανακοινώνει την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Toν διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, o οποίος ζητά την επικύρωση της εκλογής του ΑΜΕΣΑ από τη βάση τα μέλη αλλά και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Η διαγραφή Ανθόπουλου εγινε στις 27.1 με πρόεδρο τυπικά τον Σημίτη, αλλά η απόφαση μα προχωρήσει η διαγραφή όπως και εκείνη να μη μετεχουν οι 8 βουλευτές στις λίστες του ΠΑΣΟΚ ήταν του Παπανδρέου κι αν ανατρέξετε στις δηλώσεις του εκείνης της περιόδου θα δείτε ότι είχε επισημάνει πως δεν ήταν επιλογή εναντια στα πρόσωπα αλλά επιβεβλημένη

   Διαγραφή

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.