Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Τσίπρας: η Ελλάδα να χορηγήσει δάνειο στην Κύπρο!

Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κωμωδία προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση ως ο επόμενος πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Παιζοντας το πιο άθλιο παιχνίδι εντυπωσιασμού, μετα από εκείνο των "αγανακτισμένων", επιχειρεί να κερδίσει μικροκομματικό όφελος από τους παραπαίοντες πολίτες... Να ενισχύσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα (ετσι δεν την αποκάλεσε από βηματος της Βουλής, με την αξεπέραστη ατάκα "καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή";) την Κύπρο, για να σωθούν οι τραπεζίτες και τα μαύρα χρήματα της ρώσικης μαφίας;
«Είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο», τονίζει σε δήλωσή του με αφορμή τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα, καλεί τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει και να χορηγήσει άμεσα 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ώστε να αρθεί η άμεση απειλή χρεοκοπίας.
Η Κύπρος, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και τον εκβιασμό του χρονοδιαγράμματος για άρση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, που λήγει αύριο το πρωί, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο στο Γιούρογκρουπ σε τραγωδία.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωπαίοι εταίροι απόψε, δεν έχουν στόχο μόνο να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και να εκδικηθούν για το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα πειθάρχησης για όλους τους λαούς.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη, «τούτες τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια» και προσθέτει ότι αποτελεί «εθνικό μας καθήκον να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό. Να δώσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κάθε δυνατή βοήθεια στη κυπριακή κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί «τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων.
Επίσης , καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να αποφασίσει άμεσα, ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μην διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ζητά από τον κ. Σαμαρά να ζητήσει από τη Τράπεζα της Ελλάδος, να παράσχει μέσω του ελληνικού ELA, έκτακτη πρόσθετη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας, αλλά και να προστατευτεί ταυτόχρονα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις συνέπειες μιας καταστροφικής απόφασης για την Κύπρο.
Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δεν αυξάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα, αποτελεί μικρό μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα και το κυριότερο αποτελεί ηθική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στον κυπριακό λαό, σημειώνει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει:
«Η συμβολή της Ελλάδας στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης με δημοκρατικό τρόπο και πλατιά διαβούλευση, πέρα και έξω από τους απειλητικούς εκβιασμούς των δανειστών, αποτελεί το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε προς την Κύπρο, τούτη την κρίσιμη ώρα. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε έμπρακτα, και όχι μόνο στα λόγια, δίπλα στο Κυπριακό λαό».
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πραγματικότητα να κάνει όλο και πιο προφανείς τις ανοησίες που λέει, προσπαθεί ο ίδιος να τις καλύψει με μεγαλύτερες».
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε, σχετικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, τα εξής:
«Η δήλωση του κ. Τσίπρα για δήθεν δυνατότητα παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλαδος (ELA) στις κυπριακές τράπεζες, αν δεν είναι απόπειρα συνειδητής παραπλάνησης της  ελληνικής κοινής γνώμης και κακόγουστο παιχνίδι με  την αγωνία του κυπριακού λαού, δείχνει απόλυτη και επικίνδυνη άγνοια του πώς λειτουργεί το Ευρωσύστημα.
»Τέτοιες μνημειώδεις ανευθυνότητες δεν βοηθούν την Κύπρο και βασίζονται στην καταπληκτική σκέψη ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει τμήμα της κυπριακής κρίσης, ώστε να μη μπορεί να στηρίξει ούτε την Κύπρο, ούτε τον εαυτό της. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι τέτοιες ιδέες πρέπει να τις μοιράζεται εμπιστευτικά μόνο με τον κ. Καμμένο;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.