Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Στάση πληρωμών στην Κύπρο;

Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο, με τις τράπεζες να μην έχουν ανοιξει ακόμη και τους Ρώσους καταθέτες να ετοιμάζονται να αποσύρουν τις καταθέσεις τους μαζικά-όσοι δεν το έκαναν ήδη δια της πλαγίας οδού.
Μέρα με τη μέρα η αγορἀ "στεγνώνει" από ρευστό. Οι πολίτες βρίσκονται σε απελπισία, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα, αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές.
 
Οι επιταγές που έληγαν αυτές τις ημέρες δεν πληρώνονται, τα καύσιμα πωλούνται μόνο με μετρητά , ενώ αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες θα υπάρξει αδυναμία αγοράς βασικών αγαθών και φαρμάκων.
Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ανοίξει τις τράπεζες, καθώς όπως τόνισε χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα πάρουν το μηνιάτικό τους.
«Σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Παρότι δεν μπορούσε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αδυναμία καταβολής μισθών, αφού κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να προχωρούν από μόνες τους στην αναστολή των εργασιών τους, ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών, οι συναλλαγές των οποίων γίνονται μέσω τραπεζών.
Η Κύπρος ολόκληρη μοιάζει να έχει ερημωθεί καθώς η έλλειψη ρευστού κάνει αδύνατη και την μετακίνηση των πολιτών. Άλλωστε όπως σύμφωνα μει Κύπριο επιχειρηματία «σήμερα στην Κύπρο δεν έχεις που να πας αφού ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις ειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους να μην προσέλθουν στη δουλειά τους».
Γενικά οι προμηθευτές δεν δέχονται επιταγές, ενώ κάποιες επιχειρήσεις δεν δέχονται ούτε πιστωτικές κάρτες με αποτέλεσμα τα ράφια των καταστημάτων να παραμένουν άδεια και η κατάσταση να ολοένα να επιδεινώνεται.
Στην Κύπρο πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις  για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί, ενώ για αύριο στις 11 το πρωί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να προσδιορίζει το λόγο της αναβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.