Επειδή ως γνωστόν ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, τη στιγμή που η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου βρήκε ευκαιρία να δηλώσει σε τουρκική εφημερίδα ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους Ελληνοκύπριους, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών».
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Star, με τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού είναι «Λύση ή διχοτόμηση».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Αγκυρα ήλπιζε σε μία νέα εποχή στο Κυπριακό μετά την εκλογή του Αναστασιάδη, ωστόσο εκφράζει την έντονη ενόχλησή του στο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να αποφύγει τη δύσκολη λύση του κουρέματος των καταθέσεων.
Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι η ακόλουθη:«Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για αυτήν. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην Ε.Ε.»
Απάντηση στις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ:
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά –με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης.
Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι πάντοτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δε υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών..αναμένεται, αλλά το βέβαιο είναι ότι τώρα θα δοκιμαστει και η ετοιμότητα και η ομοψυχία που οφείλει να έχει ο πολιτικός κόσμος μπροστά στα εθνικά θέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.