Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

αμερικανική παρέμβαση για την Κύπρο

Μετά την τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση, παρουσία Ομπάμα, στο παιχνίδι σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα μπαίνουν πλέον ενεργά και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού μετά την επικοινωνία που είχε προχθές με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει νέα συνομιλία με στόχο να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει.
Κατά τις πληροφορίες που διαρρέουν η γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από  των Γερμανών, καθώς εκτιμούν πως «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει συστημικό κίνδυνο». Η νέα αυτή θέση, ακούγεται ολοένα πιο έντονα από σήμερα το πρωί καθώς και κύκλοι του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη διεμήνυσαν πως τυχόν χρεοκοπία της Κύπρου αποτελεί κίνδυνο για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Πηγές από το Βερολίνο πάντως εκτιμούν πως δύσκολα η στάση της Γερμανίας θα αλλάξει καθώς η θέση του υπουργείου Οικονομικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πως «όσο οι Γερμανοί δίνουν τα χρήματα στους εταίρους τους κι όχι οι Αμερικάνοι, αυτοί είναι υπεύθυνοι για το τι πρόκειται να γίνει».

Με τη δήλωση πάντως, πως «οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας», η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι φέρεται να αποδίδει τις αμερικανικές θέσεις,  ενώ παράλληλα εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις προς τις Βρυξέλλες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.