Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΑΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ


ΕΝΑΤΟΣ ΜΥΘΟΣ : «Μπορούσε να γίνει διαγραφή χρέους στην αρχή αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε»


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πρώτη ήθελε ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκτοξεύσει στα ύψη. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν άλλες απόψεις. Ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι και δεν ήθελαν με τίποτα να ακούσουν για οποιοδήποτε “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και όσο η Ελλάδα παρουσίαζε τεράστια πρωτογενή ελλείμματα.

Αν επέμενε ή αν προχωρούσε σε μονομερή διαγραφή οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μας δανειοδοτούσαν και θα καταρρέαμε. Όπως σε ένα νοικοκυριό, κανείς δεν δίνει νέα δάνεια σε ένα κράτος που αρνείται να αποπληρώσει τα προηγούμενα.

Όσοι θεωρούν ότι μπορούσαμε να “εκβιάσουμε” ουσιαστικά λένε ότι έπρεπε να παίξουμε στα ζάρια την τύχη της χώρας. Η Ε.Ε. και το ευρώ θα πληγώνονταν, η Ελλάδα όμως θα κατέρρεε ολοκληρωτικά με τα 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα.

Ακόμη και ο Α. Σαμαράς δήλωνε στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” στις 6/3/2011 για την προοπτική μονομερούς διαγραφής χρέους: 
Ερώτηση: Επιμένετε να αρνείστε την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;
Απάντηση: «Ασφαλώς και επιμένω! Οι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνια. Και θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑΟποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη κυβερνητική τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει ή διαπραγματεύεται "κούρεμα" θα οδηγούσε αυτόματα σε τραπεζικό πανικό, καθώς οι καταθέτες θα απέσυραν μαζικά τα χρήματά τους φοβούμενοι χρεωκοπία της χώρας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάλεψε με τον τρόπο που έπρεπε και κέρδισε πρώτα το Μάρτιο του 2011 χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ακόμη χαμηλότερα επιτόκια (από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.), ακόμη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. και “κούρεμα” 100 δισ. του ελληνικού χρέους στα χέρια ιδιωτών.

Οι ευρωπαίοι εταίροι πείστηκαν να αποδεχθούν το “κούρεμα” χάρη στην εντυπωσιακή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος την διετία 2010-2011. Όταν έγινε το ιστορικού μεγέθους “κούρεμα” έγινε με συντεταγμένο και εθελοντικό τρόπο για να μην ζήσει η Ελλάδα φαινόμενα τύπου Αργεντινής. Έγινε με τρόπο - και αφού δημιουργήθηκαν μηχανισμοί - ώστε να μην καταρρεύσει όλο το κοινωνικό και τραπεζικό σύστημα.

Όλα αυτά έχουν ειπωθεί δημοσίως εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οπαδοί της μονομερούς διαγραφής συνεχώς μειώνονται.

Το θέμα του “κουρέματος” έχει τεθεί πλέον στην ατζέντα και για το χρέος που βρίσκεται στα χέρια κρατών και οργανισμών. Γιατί; Γιατί καταφέραμε να φτάσουμε κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.