Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ - Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Ένα κείμενο παρέμβαση του πρώην υπουργού, Γιώργου Πέταλωτή για ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις και την αέναη σύγκρουση των όρων "επένδυση" και "περιβάλλον"


"Εχθές ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε απαράδεκτα την υπόθεση των Σκουριών Χαλκιδικής, για να προωθήσει την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη "επένδυση" του χρυσού στην Θράκη.

Την επιχείρηση "αποφασιστικότητα και σοβαρότητα" καλό θα είναι όμως να την κρατάει η κάθε Κυβέρνηση για αλλού, πχ για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη είτε έχουν βαλτώσει, ή για επενδύσεις που και πραγματική ανάπτυξη φέρνουν αλλά και συνάδουν με το περιβάλλον αλλά σήμερα σκαλώνουν στη γραφειοκρατία και το ρευστό φορολογικό περιβάλλον.
1. Ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, παρά την δεσμευτικότητα των αδειοδοτήσεων, είχε καταστήσει σαφές ότι εάν δεν υπάρξει συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή η "επένδυση", λόγω της εντονότατης αμφισβήτησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της.

2. Μια επένδυση που ήδη λειτουργεί, όπως των Σκουριών, δεν έχει καμία σχέση με άλλη όπως της Θράκης , σε άλλο μέρος, με άλλα χαρακτηριστικά, με άλλες επιπτώσεις.

3. Η χρήση του κυανίου είναι το σίγουρο χαρακτηριστικό στοιχείο της αξιοποίησης του χρυσού, με καθολική αντίδραση για τις επιπτώσεις του, μετά από πολύχρονη ενημέρωση και συζήτηση στην περιοχή. Σε όλα τα επίπεδα έχει μάλιστα δηλωθεί ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, τότε δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η εξόρυξη. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αυτή η προυπόθεση.

4. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει υπεύθυνα, ποιό θα είναι το πραγματικό όφελος της χώρας και της τοπικής κοινωνίας, πέρα από τις θρυλούμενες περιορισμένες θέσεις εργασίας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα φυσικά! Ποιές θα είναι οι απευθείας χρηματικές εισροές! Και ποιό ακριβώς θα είναι το πραγματικό όφελος της καναδικής εταιρίας! Τι προβλέπει ακριβώς η σύμβαση, ποιοί ακριβώς οι όροι της και ποιά η αποκατάσταση - εάν γίνεται - του περιβάλλοντος μετά την αποχώρηση της εταιρίας, η οποία θα γίνει σε λίγα χρόνια.!

5.Η τοπική κοινωνία έχει αποφανθεί προ πολλού, πολλές φορές με πολλούς τρόπους. Αν έχει αλλάξει κάτι από τότε, ας ενημερωθούμε.

6. Εξαντλήσαμε άραγε κάθε άλλη δυνατότητα επενδύσεων στην περιοχή μας για να στραφούμε αναγκαστικά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού! Οχι βέβαια.

7. Είμαι σίγουρος ότι η αντίδραση στην όποια "αποφασιστικότητα" για υλοποίηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την βάσιμη άρνηση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, δεν θα εξαντληθεί σε επισκέψεις των τοπικών φορέων στην Κεντρική Διοίκηση, γιατί πλέον αντιμετωπίζουμε άλλη φάση του ζητήματος που απαιτεί την πλέον υπεύθυνη στάση. Με ειλικρινή άμεση τοποθέτηση όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.