Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Ποια κυβέρνηση προχώρησε με συγκεκριμένες πράξεις το φάκελο “ανάπλαση Πανεπιστημίου”;

Ναι, καλά μαντέψατε…

Προχωράνε τα σχέδια για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.  Ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείοκέρδισε ανάμεσα σε 71 συμμετοχές, στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πανεπιστήμιου, που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση.
Είναι πολύ θετικό ότι προχωράει το σχέδιο. Θετικό για το κέντρο της Αθήνας, θετικό για τους πολίτες της Αθήνας και τους επισκέπτες της.

Πρώτος που είχε μιλήσει για την ανάγκη “πεζοδρόμησης” – τότε – της Πανεπιστημίου ήταν ο Αντώνης Τρίτσης την δεκαετία του ’80.
Από τότε, πολλά λόγια, αλλά από ουσία ελάχιστα πράγματα και από αποτέλεσμα μηδέν.
Ποια κυβέρνηση όμως ξανάνοιξε και προχώρησε με συγκεκριμένες ενέργειες το φάκελο «ανάπλαση της Πανεπιστημίου»;
Ναι, καλά μαντέψατε, η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάζεται από το νεοσυσταθέν Υπουργείο Περιβάλλοντος το Πρόγραμμα  “ΑΘΗΝΑ – ΑΤΤΙΚΗ 2014”. Μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις του Προγράμματος είναι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου και γενικότερα του κέντρου της Αθήνας.
Τον Απρίλιο του 2011, μετά από προεργασία μηνών, υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και με στόχο την καλύτερη οργάνωση των -ουκ ολίγων- κρατικών φορέων που εμπλέκονται στο εγχείρημα και την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το έργο έως τον Μάιο. Διαβάζουμε στηνεφημερίδα “Καθημερινή” στις 12/4/2011: “Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εκκίνηση του φιλόδοξου εγχειρήματος; «Το διάστημα αυτό γίνεται εντατική προετοιμασία από την ομάδα του καθηγητή ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, για την καταγραφή των χρήσεων γης, των ιδιοκτησιών και άλλων στοιχείων που χρειάζονται προκειμένου να υπάρχει ένα καλό υπόβαθρο για το έργο», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα είναι όλα έτοιμα ώστε να προκηρυχθεί από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το έργο».”
Αμέσως μετά αρχίζουν οι επαφές με το “Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης” για τη χρηματοδότηση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης ευρείας ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας.
Το νερό μπήκε στο αυλάκι.
Η συμφωνία με το “Ίδρυμα Ωνάση” για τη χορηγία ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού,ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, με την παρουσίαση από το Ίδρυμα του έργου / διαγωνισμού “Rethink Athens – Ξανά-σκέψου την Αθήνα”.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2012.
Και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.