Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καρχιμακης-Οικονόμου-Νιώτης -Παπαηλιού και οι θέσεις των 75 για το Συνέδριο

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της κίνησης των 75 Άσπα Παπαηλιού, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης και Παντελής Οικονόμου παρουσίασαν την κωδικοποίηση των θέσεων της κίνησης στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Οι θέσεις αυτές περιέχονται σε αναλυτικό κείμενο που θα τεθεί στην διάθεση των συνέδρων για την δική τους αξιολόγηση και επεξεργασία.

1. ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
-     Θέλουμε την ανανέωση της παράταξης: το ΠΑΣΟΚ να κλείσει τον κύκλο της ήττας με την αυτοκριτική του, να αποκαταστήσει την αυτονομία του, να αλλάξει πολιτική και να αποκτήσει θεσμικά δημοκρατικό χαρακτήρα.
 -     Το 9ο Συνέδριο είναι το πρώτο βήμα για το πολιτικό αυτό εγχείρημα.
 -     Η παράταξη, εκτός από δύναμη ευθύνης, να ξαναγίνει και δύναμη ελπίδας.
 
 2. ΜΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ
 -     Η Ελλάδα ακολούθησε μια πορεία παρακμής από το 2004 μέχρι την κατάρρευση του 2009. Τα δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία υποβαθμίστηκαν. Το κράτος διαλύθηκε από την κακοδιοίκηση, τον κομματισμό,  την σπατάλη και την διαφθορά. Αυξήθηκαν και το δημόσιο χρέος και οι κοινωνικές ανισότητες. Οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: η ευθύνη γι αυτή την καταστροφική πορεία δεν βαρύνει ούτε  το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον Παπανδρέου. Βαρύνει την Νέα Δημοκρατία και τα συμφέροντα που την στήριζαν και τη στηρίζουν.
 -     Εμείς έχουμε την ευθύνη για την αδυναμία συντονισμένης προσαρμογής στην ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, οικονομικής και πολιτικής, και εδώ και στη ζώνη του ΕΥΡΩ, και την ανάλωση μας σε μέτωπα δεύτερης σημασίας. Δεν σημάναμε συναγερμό για πόλεμο, αλλά για ατύχημα.
 -     Το μεγαλύτερο ίσως λάθος ήταν ότι, μετά την ένταξη στο μηχανισμό, αντί να εξηγήσουμε όλοι μαζί «γιατί τα σκληρά μέτρα;», ορισμένοι από εμάς επιχειρούσαν - κακώς - να εξωραίσουν αυτά τα μέτρα. Αντί να υπερασπιστούμε την επιλογή της αποφυγής στάσης πληρωμών και τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την επιλογή αυτή, δώσαμε την εντύπωση ότι υπερασπιζόμαστε τους επώδυνους όρους που μας επιβλήθηκαν για να υπάρξει η επιλογή αυτή. Όρους που ήταν κοινωνικά άδικοι, ακόμα και ακατάλληλοι για την επίτευξη της ίδιας της δημοσιονομικής εξυγίανσης! Όπως ομολογήθηκε τελευταία και με τον «πολλαπλασιαστή».
 -     Υπήρξε σύμπλευση ετερόκλητων δυνάμεων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων σήμερα, στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και, μετά την ανατροπή, η σύμπλευση συνεχίστηκε με το κοινό διάβημά τους που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες διπλές εκλογές. Έτσι, μετά τον πρώτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό 2004-2009 με την υπογραφή «Κώστας Καραμανλής», ήρθε και ο δεύτερος, αυτός του 2012, με την υπογραφή «Αντώνης Σαμαράς»! Με αποτέλεσμα τα πρόσφατα 14,5 δις ΕΥΡΩ πρόσθετα επώδυνα μέτρα και την τελική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
 -     Αλλά είναι άλλο θέμα η αυτοκριτική μας και άλλο η  καταδίκη των προθέσεών μας. Είναι άλλο θέμα η κριτική από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και άλλο η μικροκομματική πολεμική. Είναι άλλο θέμα η επισήμανση λαθών και παραλείψεων και άλλο οι θεωρίες συνομωσίας για την αυθαίρετη ερμηνεία τους. Είναι άλλο θέμα η πολιτική αντίθεση και άλλο η ποινικοποίηση πολιτικών επιλογών μας.
 
 3. ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 -     Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και σε διάσταση με την λαϊκή διάθεση που υποδείκνυε να πάμε στην αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε το αντίθετο. Η απόφαση αυτή δεν επικροτήθηκε από τον ελληνικό λαό, όπως αποδεικνύεται από την συνέχιση της συρρίκνωσης της επιρροής μας μέχρι και σήμερα.
 -     Η κυβέρνηση της χώρας θα υπηρετούσε πολύ πιο σοβαρά και υπεύθυνα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, χωρίς συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξαρτημένη από την κοινοβουλευτική ανοχή του. Όπως επίσης σε πολύ πιο καθαρή και υπεύθυνη στάση θα υποχρεώνονταν και η αντιπολίτευση.
 -     Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, αποθρασύνονται από την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση και προχωρούν σε απαράδεκτες προκλήσεις προς την παράταξή μας : από την απενεργοποίηση της «Δι@υγειας» και την στελέχωση των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με κομματικά κριτήρια, μέχρι την απόπειρα αλλαγής του νόμου «Περί Ιθαγένειας» και την μη δημοσιοποίηση του «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» των δικαστικών. Η ηγεσία του Κινήματος έχει λοιπόν, έστω και τώρα, την αποκλειστική ευθύνη να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά της Νέας Δημοκρατίας!
-     Εμείς δεν ρίχνουμε τη κυβέρνηση και δεν προκαλούμε νέες πρόωρες εκλογές που θα σήμαιναν νέες περικοπές και νέους φόρους. Στο τελεσίγραφο «ή μεταλλάσσεστε ή οδηγείτε σε ακυβερνησία», απαντάμε «ούτε οδηγούμε σε ακυβερνησία, ούτε μεταλλασσόμαστε». Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομο και δεν εκβιάζεται!   
 
 4. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ & ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΡΩΝ
 -     Εμείς που σηκώσαμε αδιαμαρτύρητα το, τεράστιο πραγματικά, κομματικό κόστος για να διορθώσουμε τα στραβά άλλων, εμείς που δώσαμε την άνιση μάχη για την διάσωση της χώρας με όλες τις δυνάμεις της χρεοκοπίας απέναντι, σήμερα ζητάμε ξανά τη στήριξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η θέση μας: να ξανανέβει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να ξανανέβει ο λαός και η χώρα μας.
 -     Σήμερα, η αποφυγή της στάσης πληρωμών δεν μας αρκεί. Για μας είναι πια εξ ίσου επιτακτικές δυο ακόμη προτεραιότητες: η αποκατάσταση της κυριαρχίας της χώρας μας και η ανακατανομή των βαρών υπέρ των πιο αδύνατων. Τώρα!
 -     Αποκατάσταση της κυριαρχίας της χώρας σημαίνει να δώσουμε ημερομηνία λήξης στο σημερινό σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Κάθε πρόταση επιμήκυνσης της δημοσιονομικής κηδεμονίας πρέπει να απορριφθεί. Είναι εθνικά μειωτική, οικονομικά ασύμφορη και εξαιρετικά επισφαλής. Επί τέλους, τέλος στο δράμα «περισσότερη ύφεση και ανεργία ή στάση πληρωμών». Χρειαζόμαστε ομαλή χρηματοδότηση με άλλους, πιο συμφέροντες όρους για όλους. Είναι λοιπόν  η επιστροφή μας στις αγορές έργο  πρώτης προτεραιότητας. Αυτή η προσπάθεια δεν σημαίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους μέχρι σήμερα δανειστές μας.
 -     Ανακατανομή των βαρών υπέρ των πιο αδύνατων σημαίνει ένα πρόγραμμα δράσεων με επείγοντα χαρακτήρα και στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Οι κατευθύνσεις είναι συγκεκριμένες : νέες δουλειές, ευκαιρίες για νέους ανθρώπους, ανόρθωση της μεσαίας τάξης και Δίκτυο Προστασίας κατά της Φτώχειας.
 Ειδικότερα :
 -     Για τους άνεργους παράταση της περιόδου επιδότησης τους από τον ΟΑΕΔ και επιδότηση της κοινωνικής απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας σε  Δήμους. 
 -     Για τους νεόπτωχους ειδικό πρόγραμμα κάλυψης βασικών αναγκών τους στέγασης και σίτισης.
 -     Για τους νέους εκτός αγοράς εργασίας ενεργητική προώθηση επιδότησης και στήριξης πρωτοβουλιών τους στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Ενίσχυση των ασφαλιστικών ελαφρύνσεων τους για κάλυψη των εισφορών τους.

5. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
 -     Σε κάθε περίπτωση λέμε καθαρά «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ» - «ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ»

6. ΟΙ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
 -     Πρώτη η Ολοκληρωμένη Δημόσια Διοίκηση με πλήρη υποδομή εξυπηρέτησης του πολίτη.
 -     Δεύτερη το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 -     Τρίτη το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα Αναλογικό Δημοτικό Τέλος στα ενεργά ακίνητα και κανένα άλλο φόρο και απ ευθείας απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο ταμείο.
 -     Τέταρτη η Γρήγορη Απονομή της Δικαιοσύνης με αναβάθμιση των διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
 
 7. ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
 -     Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στον ελληνικό λαό πολιτική έρευνα για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου γιατί κόστισε 14,5 δις ΕΥΡΩ πρόσθετα επώδυνα μέτρα, καθυστέρησε την επιστροφή στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή και υπονόμευσε ακόμα χειρότερα τα δημόσια πράγματα.
 -     Τη χρωστάει και στον εαυτό του γιατί χωρίς καταλογισμό και προσωποποίηση της ευθύνης καταργείται η Δημοκρατία.
 
 8. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013
 -     Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μεταβατική φάση με έκτακτα χαρακτηριστικά και γι ‘ αυτό ακριβώς, η φάση αυτή πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Προτείνουμε ένα Καταστατικό Συνέδριο, μέσα στο 2013. Ο διάλογος στην πορεία για το Καταστατικό αυτό Συνέδριο πρέπει να αρχίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και η διεξαγωγή του να καταλήξει σε όργανα με ξεκάθαρη οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών, χωρίς δυνατότητες φαλκίδευσης τους. Σε ένα δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με καταστατικές εγγυήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.