Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και Ερντογάν για τη πλατεία Ταξίμ

Σε πεδίο oξειας αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΈ και Ταγίπ Ερντογάν σχετικα με το χειρισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετατράπηκε η διάσκεψη που θα εξέταζε την «παγωμένη» προοπτική τουρκικής ένταξης στην ΕΕ και η οποία διεξήχθη την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη,  κοντά στην πλατεία Ταξίμ που ανέδειξε αναπάντεχα ενα κύμα αμφισβήτησης του Ερντογάν.

"Οι λαοί στις δημοκρατικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά", υποστήριξε από το βήμα της διάσκεψης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε ζητώντας -παρουσία του Ερντογάν- ενδελεχή έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων για την υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν έναν νόμιμο τρόπο για τις ομάδες να εκφράσουν τις απόψεις τους σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών δεν έχει θέση σε αυτή τη δημοκρατία» τόνισε.

«Το καθήκον όλων μας, τόσο των μελών της ΕΈ όσο και όσων φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτήν, είναι να επιδιώκουν το ύψιστο δυνατό βαθμό δημοκρατικών κανόνων και πρακτικών,  Σε αυτές περιλαμβάνεται η ελευθερία έκφρασης του γνώμης του κάθε ατόμου, η ελευθερία συνάθροισης και η ελευθερία των μέσων να μεταδίδουν τα όσα συμβαίνουν» κατέληξε ο κοινοτικός επίτροπος υπονοώντας το ζήτημα της απουσίας κάλυψης των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις πρώτες ημέρες της αναταραχής.

Βέβαια, περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους.

«Ανάλογες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;».

Η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε «δημοκρατικά αιτήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «τρομοκρατία, βία και βανδαλισμούς».

Κατηγόρησε ταυτόχρονα για πολλοστή φορά την ΕΕ για τον αργό ρυθμό της ενταξιακής διαδικασίας, καταγγέλλοντας πως εγείρονται εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας. 

«Προϋπόθεση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων είναι να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, αλλά λόγω των εμποδίων της ελληνοκυπριακής διοίκησης που διευκολύνεται στη στάση της αυτή από την ΕΕ, εμποδίζεται η Τουρκία να ανοίξει τα κεφάλαια αυτά» ανέφερε.

Επισήμανε ότι η ίδια η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στο στόχο της ένταξης -«αλλά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει με μονόπλευρες προσπάθειες». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», συμπληρώνοντας ότι «αυτό όμως που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.